Menu

Stikstofefficiëntie verhogen met Optimix Amino en Optibrok Amino

23-9-2020
Stikstofefficiëntie verhogen met Optimix Amino en Optibrok Amino

Stikstof is vaak een beperkende factor voor de bedrijfsvoering. De variatie in het ruw eiwit in het rantsoen tussen bedrijven is groot. Hierdoor zijn ook de verschillen in stikstofefficiëntie tussen bedrijven groot. Waar verschillen zijn, is ook winst te behalen. Dit daagt daarom uit om een betere stikstofbenutting te realiseren om zo de stikstofexcretie te verlagen en het rendement van uw bedrijf te verhogen.

Wanneer de verhouding tussen het energie en eiwit in het rantsoen op orde is, heeft dit een positief effect op de stikstofefficiëntie. Echter kun je hier nog een stapje verder in gaan door niet alleen te kijken naar eiwit, maar ook naar de aminozuren die een koe nodig heeft. Ook aminozuren (de bouwstenen van eiwit) moeten namelijk in de juiste verhouding aan de koe worden aangeboden. Wanneer één aminozuur mist kan dat ervoor zorgen dat alle andere aminozuren niet meer benut worden.

Optimix/Optibrok Amino
Bij de samenstellingen van Optimix Amino (code: 24621ME2) en Optibrok Amino (24623BR5) is naast het aanvullen van eiwit ook extra rekening gehouden met de aminozuren die het meest limiterend zijn voor een koe. Door aminozuren op het juiste niveau te voeren worden alle andere nutriënten in het rantsoen beter benut en wordt de stikstofefficiëntie verhoogd!