Menu

Ruwvoer aanvullen tijdens droogte

20-7-2018
Ruwvoer aanvullen tijdens droogte

Dit voorjaar maakten we ons niet zo druk om de hoeveelheid ruwvoer. Maar nu begint het tekort aan ruwvoer toch een punt van zorg te worden. Hoe kunt u het tekort aan ruwvoer aanvullen?

Verlies grassneden en mais
Door de droogte is de groei opgehouden. Voor bedrijven die niet kunnen of willen beregenen, betekent dit een verlies van twee grassneden. Voordat er weer regen komt zal er nog een snede verloren gaan. Ook de mais heeft last van de droogte. Voornamelijk mais op hogere, droge gronden kampen met droogte.

Alternatieven
Bedrijven die een tekort aan ruwvoer hebben, moeten op zoek naar een alternatief. Aankoop van ingekuilde mais uit 2017 is een optie, maar de prijzen hiervan stijgen enorm. Alternatieven voor het ruwvoer zijn bijproducten zoals bierborstel en perspulp. Bierborstel is een eiwitaanvulling en perspulp een energieaanvulling.

Ruwvoer Energiemix- en brok
Andere alternatieven zijn de Ruwvoer Energiemix (artikelcode 24790ME3) en Ruwvoer Energiebrok (artikelcode 24799BR5). Dit zijn producten waarmee u kunt besparen op uw ruwvoerverbruik. Beide producten bevatten een hoge aandeel Ruwe celstof en NDF. Het gebruik van sojahullen en bietenpulp zorgen voor rust en vezelfermentatie in de pens. De Energiemix en -brok danken hun smakelijkheid aan de suikerrijke pulp en geplette granen.

Zetmeelaanvulling
Mocht een zetmeelaanvulling wenselijk zijn, vanwege een lage maisopbrengst, dan is Sodagrain een goed alternatief (artikelcode 21710). Het bevat veel zetmeel en kan wel tot 7 kg per koe per dag gevoerd worden. Maxammon grain (artikelcode 21713) kan ook als zetmeel- en eiwitaanvulling gevoerd worden. De Ruwvoer Energiemix of -brok passen goed naast rantsoenen waar veel Sodagrain en Maxammon grain gevoerd wordt. Naast een hoog zetmeelgehalte zorgt het Ruwe celstof-gehalte voor een stabiel melkvetgehalte.

Vragen of bestellen?
Voor vragen kunt u terecht bij een van onze specialisten. Bestellingen kunt u doorgeven aan onze verkoopbinnendienst via 0317-499510 of stuur een mail.

Nieuwsbrief
Contact

Rijnhaven 14
6702 DT Wageningen
Postbus 610
6700 AP Wageningen

T 0317-499599
F 0317-499590
E info@argroep.nl

Bereken de route