Menu

Robotmelken tijdens weidegang

14-4-2017
Robotmelken tijdens weidegang

April is een goede tijd om te beginnen met de weidegang. Het weidegras is smakelijk waardoor de melkkoeien het ritme van weiden gemakkelijk oppakken. Na de eerste snede wordt het weiden minder makkelijk. Om deze tijd te vergemakkelijken zijn er een aantal zaken waar u op kunt letten.

Belangrijk is dat de huiskavel makkelijk bereikbaar is voor uw melkvee. Door het weiden en de afstand naar de huiskavel kunnen het aantal melkingen op uw robot teruglopen. Dit is niet altijd een probleem, omdat het aantal liters per melking vaak wat hoger ligt.

Beweidingssysteem
Kies een systeem wat het beste bij uw bedrijfsvoering past. Hieronder lichten we een aantal veel gebruikte weidesystemen toe.

  • Stripgrazen: Dit is doorgaans een weidesysteem met een selectiepoort. De koeien gaan ’s morgens naar het perceel, komen tussen de middag binnen en gaan ’s middags naar een ander perceel via de robot. Het grote voordeel van dit systeem is dat u precies weet welke koeien nog niet in de robot zijn geweest.
  • Standweiden: Bij standweiden worden vaak blokken gemaakt waarbij de koeien na drie weken van blok wisselen. Stem de percelen af op de bijgroei van het gras. Wanneer het einde van het weideseizoen nadert, is het advies om de koeien op tijd naar binnen te halen voor een voldoende drogestofopname.
  • Beperkt weiden: Koeien gaan in dit systeem 6 tot 8 uur per dag beperkt naar buiten. Er wordt dan ongeveer tussen de 4-6 kg droge stof opgenomen. Zorg in dit systeem dan ook voor voldoende bijvoeding in de stal.

Ruw- en krachtvoer
Het weidegras bevat op dit moment veel energie en eiwit. Probeer daarom in de stal voldoende structuur bij te voeren om uw koeien actief te houden. Hiervoor is de nieuwe Structuurbrok Gras geschikt. Deze brok zorgt voor een rustige vertering en optimale benutting van het weidegras. Het advies is om bij weidegang minimaal 1-1,5 kg krachtvoer in de melkrobot te verstrekken om bezoekingen te stimuleren. Let wel op de hoeveelheid restvoer zodat u daarop de portiegrootte kunt aanpassen.

Meer weten?
Wilt u meer weten over robotmelken tijdens weidegang? Neem dan contact op met Jeroen van Veldhuizen, telefoon 06-82684624. Bestellingen kunt u doorgeven aan onze verkoopbinnendienst, 0317-499510.