Menu

Opslag enkelvoudige grondstoffen

15-9-2017
Opslag enkelvoudige grondstoffen

Steeds meer rundveehouders maken gebruik van enkelvoudige (bewerkte) grondstoffen. Er zijn verschillende manieren om deze grondstoffen op te slaan.

Enkelvoudig losgestort (zoals soja, raap, mais, tarwe, gerst en sojahullen):
Hier gaat het om volle vrachten van zo’n 30 ton. Er moet voldoende verbruik zijn om de vracht binnen de normale houdbaarheid van 3 maanden weggevoerd te hebben. In bepaalde gevallen kan er een enkele vracht geleverd worden van zo’n 15 ton. Droge producten trekken vocht aan. Dit kan leiden tot broei en schimmels. Sla deze producten bij voorkeur op in een (grondstoffen)loods om zo min mogelijk verliezen te hebben. Deze producten trekken ongedierte en vogels aan. Pas preventieve maatregelen toe om ziekte-insleep te voorkomen.

Afbeelding: Silopet

Enkelvoudig geblazen grondstoffen:
De meeste grondstoffen kunnen ook geblazen in de silo geleverd worden. De loopeigenschappen van de diverse grondstoffen verschillen. Dit kan problemen veroorzaken in de silo, zoals brugvorming. Niet alle silo’s zijn geschikt voor de opslag van enkelvoudige grondstoffen. Het temperatuurverschil in de silo kan bovendien enorm zijn. Wanneer silo’s pal in de zon staan kan de temperatuur oplopen tot wel 80 graden. Door het grote temperatuurverschil is er een grotere kans op condensvorming wat ongewenst is in de silo.  Een silo-ontluchting (pet) is zeker een goede investering om de kwaliteit van het product te behouden.

Afbeelding: Grondstofsilos

Bij geblazen grondstoffen bent u flexibeler in de te bestellen hoeveelheden omdat er in één bulkauto meerdere grondstoffen geladen kunnen worden waardoor u toch kunt profiteren van een hogere bulkkorting. Wanneer de silo’s op hoogte staan kan er ook direct en snel in de mengwagen geladen worden.

Opslag enkelvoudige grondstoffen

Enkelvoudig bewerkte grondstoffen zoals sodagrain en aminograin:
Het is mogelijk om deze grondstoffen te laten leveren in een slurf. Hierdoor is de opslagplaats flexibel en de kwaliteit van het product gegarandeerd. De kosten voor de slurf zijn € 7,- per ton product.