Menu

Onkruidbestrijding mais

12-5-2017
Afbeelding: Gewas 20 Bleuming RVN nr. 3_bewerkt

De meeste mais is nu gezaaid en op vroeg gezaaide percelen staat de mais al boven. Het ideale moment om een onkruidbestrijding uit te voeren is zodra de mais met twee blaadjes boven staat. Rond dit gewasstadium is mais sterk genoeg en onkruid nog klein. Voordelen van vroeg spuiten: er kan met lage doseringen gespoten worden en de groei van de mais wordt niet belemmerd.

Wat te doen bij:

Haagwinde
In de praktijk wordt haagwinde bestreden in combinatie met de bestrijding van zaadonkruiden (die moeten niet te groot worden). Deze manier van bestrijden is niet afdoende en zorgt ervoor dat haagwinde ‘ontsnapt’ aan de mix. Het optimale moment van bestrijden is wanneer de haagwinde minimaal 25 cm lang is; dit zorgt voor maximale opname richting de wortelstokken.

  • Advies: Kart 0,7 liter of Casper 0,3 kg als toevoegmiddel in de mix + 2,5 week later gevolgd door Kart 0,5 liter vollevelds.

Aardappelopslag
Heeft u problemen met aardappelopslag? Wacht tot de planten 10 à 20 cm groot zijn en de mais ook goed aan de groei is.

  • Advies: kies voor een mix met Calaris en verhoog deze naar 1,25 liter + 0,7 liter Kart of 0,5 liter Starane Top 0,5 liter.

Tip: Stel het spuitmoment uit bij kans op nachtvorst, hoge temperaturen (>25 oC) en grote temperatuurschommelingen tussen dag en nacht. Ook als de mais zich in een stresssituatie bevindt kunt u het spuitmoment beter uitstellen.

Onkruidbestrijding is maatwerk
Wilt u weten hoe u het onkruid op uw percelen het beste kunt aanpakken? Raadpleeg uw voorlichter, hij weet welke middelen geschikt zijn en welke het beste resultaat geven.

Nieuwsbrief
Contact

Rijnhaven 14
6702 DT Wageningen
Postbus 610
6700 AP Wageningen

T 0317-499599
F 0317-499590
E info@argroep.nl

Bereken de route