Menu

Mastitis-gevallen opsporen met melkrobot

29-9-2017
Mastitis-gevallen opsporen met melkrobot

Problemen bij de melkkoeien worden al gauw zichtbaar in de door de robot verstrekte gegevens.

In de melkrobot kunnen verdenkingen van mastitis-gevallen opgespoord worden door te letten op:

  • de geleidbaarheid (verschillen van 10-15% tussen een kwartier)
  • het celgetal
  • de kleur van de melk
  • een te lage melkgift t.o.v. de verwachte melkgift
  • mislukte melkingen in combinatie met een lang melkinterval.

De geleidbaarheid is het natriumchlorideniveau (zoutgehalte) van de melk. Het zoutgehalte van de melk van een verkeerd kwartier is veel hoger dan van gewone melk. Wanneer een melkkoe van de ene op de andere dag de melk niet laat schieten (mislukte melking), is er wellicht een probleem met het betreffende kwartier. Sommige uiergezondheidsproblemen zijn af te lezen aan het gedrag van de koe. Controleer deze dieren altijd individueel in de stal. Een handig hulpmiddel hierbij is de vierkwartierenschaal (CMT-test). Hiermee zijn dieren met mastitis direct op te sporen. Het is raadzaam om samen met de dierenarts een bedrijfsbehandelplan op te stellen.

Inzicht in uw robotprestaties
AR voert graag een robotanalyse uit op uw bedrijf. De AR Robotanalyse maakt verborgen rendement zichtbaar. Prestaties op dier-, koppel- en robotniveau worden in kaart gebracht met grafieken. Grafieken die opvallen worden naar voren gebracht en uitvoerig beoordeeld. Samen met uw robotspecialist kunt u snel zien welke verbanden er tussen de grafieken zijn. Dit vertalen wij naar een praktisch advies voor u als veehouder.

Robotanalyse op uw bedrijf
Heeft u interesse in een AR Robotanalyse om zo de prestaties van uw bedrijf te verbeteren? Neem dan contact op met een robotspecialist van AR. We komen graag bij u langs om een analyse te maken.

Robotspecialisten AR

Nieuwsbrief
Contact

Rijnhaven 14
6702 DT Wageningen
Postbus 610
6700 AP Wageningen

T 0317-499599
F 0317-499590
E info@argroep.nl

Bereken de route