Menu

Krapte ruwvoer: hoe aanvullen?

23-6-2017
Krapte ruwvoer: hoe aanvullen?

Harder gegroeid in het aantal koeien dan in grond, lagere opbrengsten door droogte en de aankoopprijzen van ruwvoer liggen erg hoog. Elk jaar moet er weer gekeken worden of de voorraad en de planning van de ruwvoerwinning overeenkomen met de behoefte van het melkvee.

Bij een krappe ruwvoerpositie is het aankopen van ruwvoer een logische vervolgstap. Per KVEM kan het aankopen van ruwvoer echter erg prijzig zijn; vooral wanneer de kosten voor het maaien, inkuilen en de arbeid erbij komen. Daarnaast is het een uitdaging om ruwvoer van goede kwaliteit te vinden: de beste snedes worden vaak niet verkocht.

Inzet Ruwvoersupportbrok
U kunt het ruwvoergat ook opvullen met extra krachtvoer. Dit kan een mooie oplossing zijn voor bedrijven die hard willen melken met een lagere arbeidsbelasting. AR heeft al een aantal jaren de Ruwvoersupportbrok (24729BR5) in het assortiment. Deze brok is zo samengesteld dat het een deel van het ruwvoer kan vervangen. De geselecteerde grondstoffen stimuleren rust en penswerking. Hierdoor kan er wel tot 18 kg per koe per dag gevoerd worden. Hiermee wordt ruwvoer verdrongen, worden schommelingen in het rantsoen geminimaliseerd en wordt de koe exact naar behoefte gevoerd. Doordat de brok inspeelt op penswerking en een rustige vertering, resulteert dit in gezonde koeien met een hoog productieniveau.

Prijsniveau vergelijkbaar
Prijstechnisch is de brok concurrerend ten opzichte van ruwvoer. De Ruwvoersupportbrok geeft veel arbeidsgemak. Voor bedrijven die in het eigen ruwvoer hoger zitten qua fosfor, heeft AR ook een Ruwvoersupportbrok BEX (24728BR5). Deze brok heeft een extra laag fosforgehalte.

Zuiver Voer
De Ruwvoersupportbrok past goed in de filosofie van Zuiver Voer van AR. Wilt u meer weten over de toepassing van deze brok? Uw voorlichter vertelt u hier graag meer over.