Menu

IJzertekort bij pasgeboren kalveren

17-2-2017
IJzertekort bij pasgeboren kalveren

Meer dan 50 procent van de pasgeboren kalveren heeft een ijzertekort. IJzer speelt een belangrijke rol bij zuurstoftransport, afweer, optimale groei, goede voederconversie en de algehele fitheid.

Melkpoeder en ruw- en krachtvoer zorgen ervoor dat het ijzergehalte op peil komt naarmate het kalf ouder wordt. Kalveren met een ernstig ijzertekort hebben de eerste maand een flinke achterstand. Zeker wanneer er gebruikgemaakt wordt van koemelk.

Verhogen
Om het ijzergehalte te verhogen kunt u Denkamix Vitalcure (artikelcode 22474) toevoegen aan de melk. Hiermee verhoogt u binnen 10 dagen het ijzergehalte tot een goed niveau en ondersteunt u tegelijkertijd het kalf met extra vitamines en spoorelementen. Een andere optie is het inspuiten van 4-5 cc ijzer in de nek van het kalfje. Let op, het flesje is beperkt houdbaar en moet binnen 14 dagen opgebruikt zijn. Na 10 dagen hoeft het kalf geen extra ijzer meer op te nemen. Zij is dan in staat dit zelf aan te maken.

Meer weten?
Heeft u vragen of wilt u meer weten over een ijzertekort bij kalveren? Neem dan contact op met een van onze specialisten. Voor bestellingen kunt contact opnemen met onze verkoopbinnendienst, 0317-499510.