Menu

Het moment voor uw ruwvoerplanning 2020/2021

7-10-2020
Het moment voor uw ruwvoerplanning 2020/2021

Het meeste gras van dit jaar is geoogst en de meeste maiskuilen zijn inmiddels gemaakt. Dit is hét moment om de balans op te maken en samen met uw rundveespecialist een planning te maken voor de rantsoenen voor alle diergroepen die u voert voor het komende jaar.

Ruwvoer is de basis voor alle rantsoenen. Het is daarom essentieel om te weten wat de kwaliteit van het ruwvoer is. Daarom is het raadzaam om uw ruwvoer te laten analyseren. Neem dan niet alleen de standaardvoederwaardes mee, maar ook de mineralen.

Kuilen combineren
Wanneer u beter in kaart heeft wat voor ruwvoer u heeft liggen, kan het interessant zijn om (gras)kuilen te combineren, waardoor er gemakkelijker gestuurd kan worden en het ruwvoer beter wordt benut. Bovendien blijven de wisselingen in het rantsoen dan ook beperkt.

Vooraf sturen op tekorten
Daarnaast kunt u met behulp van een ruwvoerplanning vooraf sturen op eventuele extra voeders die aangekocht moeten worden bij tekorten. Zo kunt u al eerder op ruwvoer besparen en beter bepalen in welke vorm u tekorten aan kunt vullen.

Aanvullen met Maxammon grain
Door het bufferende effect van Maxammon grain kan er tot maximaal 6 kg van gevoerd worden. Het is daardoor een eenvoudige en relatief goedkope manier om gedurende het hele jaar wat op het ruwvoer te kunnen besparen. Doordat Maxammon grain veel energie én eiwit op pensniveau bevat, zorgt het er tevens voor dat de pensbacteriën actief zijn wat de ruwvoerbenutting verbetert.

Vraag uw specialist om te kijken hoe u uw ruwvoeders optimaal kunt inzetten.