Om aan het fosforconvenant te voldoen werkt de mengvoerindustrie hard aan het verlagen van de fosforaanvoer via het voer. Dit mag echter niet ten koste gaan van diergezondheid, melkproductie of de technische resultaten. Dit is zeker van belang voor de veehouders die kiezen voor de GVE-reductieregeling uit het zuivelplan. Voor hen is ‘hARd melken’ de manier om toch in melkomzet te blijven groeien.
Stikstof volgende drempel
Er wordt vooral gesproken over fosfor. De bedrijven die echter met de KringloopWijzer rekenen zullen merken dat door alle maatregelen hun fosfaatvoordeel hoger wordt dan het stikstofvoordeel. Gevolg: met mestafvoer bepaalt stikstof dat er meer fosfaat afgevoerd wordt dan noodzakelijk. Naast fosforefficiëntie is stikstofefficiëntie dus ook erg belangrijk.
Optibrokken en Optimixen
Voor hARd melken en gezonde koeien is het belangrijk om voldoende VEM- en WDVE-dekking in het rantsoen te hebben. Realiseer daarom veel VEM en WDVE met een zo laag mogelijke fosfor- en ruweiwit-aanvoer. De Optibrokken en Optimixen van AR zijn hiervoor ideaal. Voor deze voeders formuleert AR constant de optimale samenstelling met het oog op een hoge melkproductie en een gunstige fosfor- en stikstofefficiëntie. We maken gebruik van grondstoffen met de ideale verhouding VEM en WDVE ten opzichte van het ruw eiwit en fosfor. In de Optibrokken en Optimixen wordt geoptimaliseerd op nutriënten. Hierdoor is het voer mooi in balans wat resulteert in een hogere benutting.
Maximale productie én efficiëntie
Met de Optibrokken en Optimixen kan de VEM- en WDVE-dekking gehaald worden. Vergeleken met enkelvoudige grondstoffen of vaste samenstellingen is de aanvoer van ruw eiwit en fosfor lager. Op deze manier kunt u zowel een maximale productie als een maximale fosfor- en eiwitefficiëntie realiseren. Een hoge efficiëntie geeft u als voordeel dat u minder kosten hebt aan mestafvoer en aanschaf VVO’s of meer ruimte krijgt binnen grondgebonden groei.