Menu

Haal het maximale uit vers weidegras

14-4-2017
Haal het maximale uit vers weidegras

Doordat het weidegras harder begint te groeien, loopt het drogestofgehalte op. De koude nachten en de hoeveelheid zon overdag zorgen voor een stijging van het suikergehalte. Hierdoor kunnen de eerste koeien alvast beginnen met het verse gras. Om de vertering rustig te houden is het belangrijk om de juiste krachtvoeders te verstrekken in het rantsoen.

Het verse gras vraagt om extra aandacht voor het rantsoen. Vers gras bevat een VEM van meer dan 1000 en WDVE van meer dan 100 net krachtvoer. De hoge en snelle verteerbaarheid in combinatie met een hoog aandeel suikers en veel eiwit zorgen voor een uitdaging. Dit kan namelijk leiden tot een snelle vertering met dunne mest als gevolg.

Rustige vertering
Om de hoge voederwaarden van vers gras goed te benutten moet het hele rantsoen hierop aangepast worden. Zorg daarom voor voldoende structuur in de overige voeders voor een rustige vertering. Zowel met ruwvoer als krachtvoer. De aanvullende krachtvoeders moeten het rantsoen juist rustiger maken in plaats van sneller. Hiervoor kunt u Structuurbrok Gras inzetten. Door de speciale bewerking van de grondstoffen behouden ze de nutriënten en de structuur. Hierdoor wordt de melkkoe voorzien van haar nutritionele behoefte en wordt tegelijkertijd de vertering rustig gehouden.

Eiwitrijk krachtvoer
Omdat vers gras erg wisselend kan zijn van voedingswaarden is een extra eiwitrijk krachtvoer erg handig om mee te sturen. Bijvoorbeeld op dagen dat er minder eiwit in het gras. Het melkureum geeft een goede indicatie of er te veel of te weinig eiwit gevoerd wordt. Naast veel suikers en eiwit uit gras, zijn Glucogene Nutriënten onmisbaar. Dit zijn de bouwstenen voor een goede melkproductie. Voorbeelden hiervan zijn glucogene krachtvoeders, geplette gerst, sodagrain en snijmais.

Meer weten?
Voor een goede start met het weideseizoen kunt u contact op nemen met een van onze voorlichters. Bestellingen kunt u plaatsen via onze verkoopbinnendienst, telefoon 0317-499510.