Menu

Graslandverzorging voor hoge kwaliteit ruwvoer

3-3-2017
Graslandverzorging voor hoge kwaliteit ruwvoer

Goede kwaliteit gras is een uitstekende toevoeging aan uw ruwvoer. Om het grasland in goede conditie te houden zijn er veel factoren waar u op moet letten: mollen, onkruid en doorzaaien.

Mollen kunnen behoorlijk wat schade aanrichten aan de graszode, zowel boven als onder de grond. Controleer uw grasland op mollen en bestrijdt deze tijdig. Dit voorkomt veel schade aan uw graszode en verontreiniging van uw graskuil. Na de bestrijding is het verstandig om het grasland te slepen of wiedeggen.

Onkruidbestrijding
Onkruidbestrijding is een belangrijk onderdeel van goed graslandbeheer. Wanneer en hoe we het onkruid het beste kunnen bestrijden hangt voornamelijk af van welke soorten onkruiden er op het perceel voorkomen. Daarom is het van belang om samen met een adviseur te kijken welke onkruiden er in uw grasland staan. Hierop kan de middelenkeuze en de dosering aangepast worden. Het algemene advies voor de volgende situaties luidt als volgt:

  • Tegen zuring en overige onkruiden: 1 - 1,5 liter Primstar + 1 - 2 liter Cirran*
  • Voor alleen zuring (zware bezetting): 1,9 liter Primstar
  • Onkruidbestrijding in gras-klaver: najaar vanaf augustus in verband met gewasdrukking 30 gr Harmony SX + 4 liter Butress

* Cirran mag niet toegepast worden op eerstejaars weiland. In dat geval kunt u Jepolinex Pro gebruiken.

Doorzaaien
Na een mollen- en/of onkruidbestrijding kunnen er kale plekken ontstaan in de graszode. Om te voorkomen dat deze plekken worden opgevuld met bijvoorbeeld slechte grassen adviseren wij om te door te zaaien. Dit zorgt voor een mooie dichte zode met goede grassoorten. Om de slagingskans van doorzaaien te verhogen adviseren wij Extra Doorzaai ProNitro. Lees hier meer over in onze folder.

Meer weten?
Wilt u meer weten hoe u uw grasland in de beste conditie kunt houden. Neem dan contact op met onze specialist ruwvoerteelt Dirk de Bruijn, 06-26290261 of met een van onze specialisten rundvee.