Menu

Een gezonde pens als basis

13-4-2018
Een gezonde pens als basis

Zeker in de biologische melkveehouderij is een goede ruwvoerbenutting bepalend voor het koesaldo. De benutting van het ruwvoer gebeurt in de pens. Een gezonde pens is dan ook de basis voor Gezond hARd melken.

Ruwvoer wordt in de pens afgebroken door pensmicroben. Deze pensmicroben werken optimaal bij een gezonde pens en zijn erg gevoelig voor wisselingen in pH. Een methode om de pH te reguleren is het grover bewerken van zetmeelrijke grondstoffen. AR past dit concept met succes toe bij de gangbare structuurbrokken en heeft dit nu ook getest bij biologische rantsoenen.

Hoger melkvet
Tijdens de test is de biologische structuurbrok vier weken lang in de melkrobot gevoerd. Voor, tijdens en na de proef zijn de productiegegevens van de koeien gevolgd en is de vertering van de mest beoordeeld. Door een gezondere penswerking werden ruwvoervezels beter afgebroken en beter benut. Betere afbraak van ruwvoer levert meer lipogene energie op: de bouwstof van melkvet. Tijdens de proefperiode werd dit bevestigd door een hoger melkvetpercentage.

Klaar voor het weideseizoen
AR introduceert de Bio Maxima Structuurbrok (24029BR4). Deze brok bevat grover bewerkte granen voor een rustiger penswerking. Deze rust komt goed van pas naast het vlotte weidegras. Om het ruwvoer optimaal te benutten wordt gist toegevoegd aan alle melkveevoeders uit de Maxima-reeks.

Meer weten?
In de Uniek die volgende week verschijnt leest u het volledige artikel.

Nieuwsbrief
Contact

Rijnhaven 14
6702 DT Wageningen
Postbus 610
6700 AP Wageningen

T 0317-499599
F 0317-499590
E info@argroep.nl

Bereken de route