Menu

Danny Grandia: "Meer melk, een goede vertering en een mooie kostenbesparing."

8-5-2017
Danny Grandia:

In de ruime ligboxenstal van de familie Grandia lopen een kleine honderd melkkoeien. Vanaf eind 2016 krijgen de koeien Zuiver Voer. Dit vervangt het krachtvoer, de bierbostel en een deel van het koolzaadstro. Danny Grandia vertelt wat zijn bevindingen zijn.

Het gemengde bedrijf van de familie Grandia telt 97 melkkoeien, 70 stuks jongvee, 2.640 vleesvarkens en 100 fokzeugen met bijbehorende biggen. Hoewel vader en zoon de werkzaamheden verdelen, ligt het werk rondom het melkvee grotendeels bij zoon Danny (24 jaar). De koeien lopen jaarrond binnen en worden gemolken met twee melkrobots. Toen specialist rundvee Teunis Kool vroeg of de familie Grandia mee wilde doen aan een Zuiver Voer-proef zag Danny dit gelijk zitten. “We konden er een mooie kostenbesparing mee behalen dus we namen de proef op de som.”

Stijging melkproductie
Begin december werden de silo’s volgeblazen met de nieuwe Zuiver Voer-brokken. Danny: “Het voer beviel gelijk heel goed. Het aantal melkingen bij de melkrobots nam toe. Ook daalde de kostprijs van het voer. We hoefden geen bierbostel meer aan te voeren en de hoeveelheid koolzaadstro is gehalveerd. In het begin zakte de melkproductie iets door het wegvallen van de bierbostel en het wennen aan het nieuwe rantsoen. Daarna is de melkproductie heel hard gestegen. Voor de proef lag de melkproductie rond de 29 liter en tijdens de proef steeg dit naar gemiddeld 32 liter. Ook de gehaltes liggen op een hoog niveau.”

Meer weten?

Heeft u vragen of bent u benieuwd wat Zuiver Voer voor u kan betekenen? Neem dan contact op met onze verkoopleider rundvee Richard ter Beek, 06-22503625 of stuur een mail naar r.terbeek@argroep.nl, of neem contact op met een van onze andere voorlichters.

Afbeelding: Richard ter Beek-kl
De koeien van de fam. Grandia bij het voerhekDanny Grandia