Menu

Buffer als ondersteuning voor goede penswerking

24-5-2019
Buffer als ondersteuning voor goede penswerking

Een goede penswerking is cruciaal om de koe van voldoende nutriënten te kunnen voorzien. In de pens wordt namelijk een groot deel van alle voedingstoffen die de koe binnenkrijgt omgezet door micro-organismen. De balans in de pens is belangrijk om pensverzuring te voorkomen.

Zuren en pH in de pens

De koe heeft een aantal mechanismen die ervoor zorgen dat zuren zo min mogelijk invloed hebben op de pH van de pens. De koe produceert speeksel met bicarbonaat dat in de pens de zuren neutraliseert. Door de koe voldoende structuur te voeren is er meer herkauwactiviteit waardoor er meer bufferend speeksel aangemaakt wordt. Daarnaast stimuleert structuur in het voer de penswand en -epitheel, wat de opname van vluchtige vetzuren ondersteunt.

Oorzaken van pensverzuring

Een goede penswerking is erg afhankelijk van de zuurgraad in de pens. Wanneer de veranderingen in het rantsoen of de voeropname te groot worden, zijn mechanismes van de koe zelf niet meer voldoende om langdurige pH-verlaging of grote fluctuaties in de pH tegen te gaan. Factoren die van invloed kunnen zijn op de balans in de pens zijn bijvoorbeeld de verhouding tussen het ruw- en krachtvoer, een plotselinge grote verandering in het rantsoen (na afkalven) of onregelmatige voeropname. Daarnaast kan ook hittestress een belangrijk factor zijn bij het optreden van pensverzuring.

Wanneer sprake van pensverzuring?

Wanneer de pH-verlaging onder de kritische grens komt, een pH van 5,8, wordt er over pensverzuring gesproken. Pensverzuring zorgt ervoor dat voedingstoffen minder goed benut kunnen worden door de koe. Met name de efficiëntie van de celwand afbrekende bacteriën neemt af. Wanneer de pH langdurig laag is zal dat ook negatieve gevolgen hebben voor de productie en gezondheid.

Buffer bijvoeren

In het geval dat een goede rantsoensamenstelling onvoldoende is of als er extra ondersteuning van de pens nodig is, is het mogelijk om een buffer bij te voeren. Hiervoor heeft AR de Buffer AR Uniek in het assortiment. Deze buffer bevat:

  • een combinatie van bufferende grondstoffen en ondersteunende additieven waardoor de pH voor een langere tijd op het optimale niveau blijft.
  • naast natriumbicarbonaat ook grondstoffen die een gespreide bufferende werking hebben.
  • een gistcultuur die de ontwikkeling van de celwand afbrekende bacteriën stimuleert.
  • antioxidanten en gistcelwanden die de negatieve gevolgen van pensverzuring opvangen.

Actie vanaf 3 juni

Vanaf 3 juni t/m 3 augustus loopt er een zomerse actie met de Buffer AR Uniek. U ontvangt namelijk bij afname van minimaal 500 kg een gratis koelbox!