Menu

Bladschimmelbestrijding in mais

7-7-2017
Bladschimmelbestrijding in mais

Ieder jaar wordt een aantal percelen mais aangetast door bladvlekkenziekten. De gevoeligheid voor bladvlekkenziekte is rasafhankelijk, maar ook in niet-gevoelige rassen zien we soms een aantasting. Er zijn maar liefst vijf verschillende soorten bladvlekkenziektes te onderscheiden en deze komen voor in alle regio's van het land.

Onderstaande bladschimmels vormen een bedreiging uw mais:

  • Helminthosporium turcicum (Exserohilum turcicum)
  • Helminthosporium carbonum (Bipolaris zeicola)
  • Kabatiela zea (eyespot)
  • Phoma zeae-maydis (Phyllosticta maydis)
  • Roest (Puccinia spp.)

Aantasting leidt direct tot opbrengstverlies. In sommige gevallen is dit een opbrengstverlies van maar liefst 20 tot 50%. Een bespuiting met Retengo Plust kan de oplossing zijn.

Invloed voerefficiëntie
Schothorst Feed Research deed in 2014 onderzoek naar de voerefficiëntie van mais die behandeld was met Retengo Plust. Tijdens het onderzoek kregen dertig koeien mais die behandeld was met Retengo Plust en dertig koeien kregen onbehandelde mais. Dit resulteerde in een significant verhoogde voerefficiëntie van 1,60 naar 1,63 voor de met Retengo Plust behandelde mais.

Advies Retengo Plust
De dosering is 1,5 liter/ha. Spuit Retengo Plust 10 tot 7 dagen voor het in de pluim komen van het gewas. De pluim is dan al voelbaar in de stengel. Gebruik bij een bespuiting voldoende water voor een goede bedekking.

In combinatie met bladbemesting
Door overmatige neerslag staan diverse percelen mais in de stress. Dit uit zich in een gele verkleuring en trage groei. Om verdere groei van de mais te stimuleren kunt u overwegen om een bladbemesting uit te voeren in combinatie met Retengo Plust. Voeg voor niet-derogatiebedrijven 3-4 liter Foliplus NPK toe aan tankmix en voor derogatiebedrijven Foliplus NK.

Rijschade
Er is inmiddels veel praktijkervaring opgedaan met het spuiten van een maisgewas van 1,70  tot 2 meter hoog. Bij het spuiten vóór het in de pluim komen, valt nadien weinig tot geen schade waar te nemen. De stengel is dan nog niet verhout en is dus buigzaam. De mais in de spuitsporen komt weer overeind. Bij toepassing na het in de pluim komen is er wel meer kans op knakken. Ook na een koude nacht wordt een bespuiting afgeraden.