Menu

Bij warmte melkgehaltes op peil houden

8-6-2018
Bij warmte melkgehaltes op peil houden

Het warme weer in combinatie met een hoge luchtvochtigheid verhoogt het risico op hittestress bij melkvee.

Hittestress veroorzaakt een lagere voeropname en minder fermentatie. Er is meer energie nodig om de koe koel te houden. Alles bij elkaar betekent dit dat er minder nutriënten beschikbaar zijn voor melkvet en melkeiwit.

Let op bestendig energie en eiwit
Omdat fermentatie veel warmte geeft, wil de koe dat zoveel mogelijk ontwijken. Het is daarom verstandig om meer bestendige energie en eiwit voeren.

Melkvet op peil houden
Veel melkvet wordt grotendeels in de pens gevormd uit celwandfermentatie. Het is dus belangrijk dat de pens ook goed blijft werken bij hittestress. Buffer AR Uniek (22599K20) zorgt voor een stabiele pH en de nodige mineralen die de koe verliest bij warmte. Daarnaast kan er bestendig vet gevoerd worden. Dit wordt in de darmen verteerd waardoor het de koe weinig warmte kost. Bestendig vet geeft veel lipogene nutriënten waardoor de koe toch voldoende nutriënten krijgt voor melk en melkvet.

Melkeiwit op peil houden
Voor melkeiwit is het voeren van bestendig eiwit erg belangrijk in warme periodes. AR heeft speciaal hiervoor de Amino Mix Maxima (24781K20) ontwikkeld. Deze zorgt ervoor dat de juiste nutriënten in de darm beschikbaar komen. Hierdoor kan het eiwitgehalte op peil blijven, waar het elders wegzakt.