Menu

Belang van voer aanschuiven + Actie

20-5-2020
Belang van voer aanschuiven + Actie

Het tijdig aanschuiven van het voer is essentieel voor een hoge drogestof-opname. Het rantsoen moet wel smakelijk zijn met hoogwaardige ruw- en krachtvoeders. Het maximaal benutten van het ruwvoer is hierbij de belangrijkste uitdaging. Dit betekent immers: meer melk uit eigen ruwvoer.

Een meetinstrument hiervoor is de voerefficiëntie op uw bedrijf. Uw voerkosten bepalen immers 25 tot 35 procent van de kostprijs van de melk. Wanneer de voerefficiëntie verbeterd kan worden met 0,1 kg melk per kg drogestof, levert dit bij de huidige voerprijzen van 15 cent per kg drogestof ruwvoer en 30 cent per kg drogestof krachtvoer een besparing op van 1 cent per kg meetmelk.

Frequentie voer aanschuiven
Op de meeste bedrijven wordt er overdag 3 tot 4 keer het voer aangeschoven. Het ritme van een koe is om 10 tot 14 porties voer op te nemen. In de nacht gebeurt dit nauwelijks, wat van invloed is op de pens-pH van uw melkkoeien. Je krijgt hiermee pieken wat ertoe kan leiden dat dat koeien de eerste uren niet meer overeind komen. Op de lange duur kan dit subklinische pensverzuring veroorzaken. Een bijkomend voordeel van vaker voer aanschuiven is dat de koeien minder belasting hebben op de voorpoten (klauwgezondheid). Ze hoeven zich minder uit te rekken om tot de beschikking van voer te komen.

Vaker aanschuiven loont
Uit recent onderzoek blijkt dat de frequentie van voer aanschuiven zeer belangrijk is. Zo heeft AR een proef uitgevoerd, waarbij de frequentie van 3 keer per dag voer aanschuiven verhoogd is naar 8 tot 9 keer voer aanschuiven met behulp van een voer aanschuifrobot (Lely Juno). Uit deze proef blijkt dat koeien met dezelfde kilogrammen drogestof meer melk met een hoger eiwitgehalte produceren. Dit betekent dat op dit bedrijf de voerefficiëntie is gestegen. Dit is opvallend en laat zien dat opname van invloed is op melk en gehaltes.

Actie in samenwerking met Lely (Juno)
Bent u ook benieuwd wat vaker voer aanschuiven voor uw bedrijf betekent? AR heeft samen met Lely een eenmalige aantrekkelijke actie. Probeer twee maanden de Lely Juno uit en kijk wat dit voor u oplevert. De installatiekosten bedragen € 250 en als u besluit om de Juno te kopen, worden de kosten van de nieuwprijs afgetrokken. Neem voor meer informatie contact op met rundveespecialist Aart Jochemsen, 06-12292113.

Nieuwsbrief
Contact

Rijnhaven 14
6702 DT Wageningen
Postbus 610
6700 AP Wageningen

T 0317-499599
F 0317-499590
E info@argroep.nl

Bereken de route