Menu

Aminograin als energie- en eiwitaanvulling voor hARd melken

3-3-2017
Aminograin als energie- en eiwitaanvulling voor hARd melken

Aminograin is een product op basis van geplette gerst en is een goede vervanger van (dure) eiwitbronnen. Aminograin bevat zowel eiwit als energie en werkt als een pensbuffer.

De gerst in Aminograin heeft een behandeling ondergaan. Dit in combinatie met het inkuilen zorgt ervoor dat het gehalte aan ruw eiwit (RE) in het product verhoogd wordt. De inkuilreactie leidt ook tot een stijging van de pH, dit geeft een bufferende werking.

Eigenschappen
Aminograin (artikelcode 21712) combineert een hoge energiewaarde met een RE-gehalte van 16%. De eigenschappen van Aminograin zijn hierdoor vergelijkbaar met die van een eiwitrijk krachtvoer. Het RE stijgt, zonder dat het fosforgehalte hoger wordt. Het hoge aandeel zetmeel in de gerst stimuleert de melkproductie. Aminograin kan een deel van dure eiwitrijke grondstoffen in het rantsoen vervangen. Nadat Aminograin is omgezet heeft het een pH-waarde tussen 8,5 en 9,5, dit zorgt voor een bufferende werking in de pens.

Resultaten
Onderzoek op een aantal bedrijven laat een productiestijging en/of een besparing van de voerkosten zien. Wanneer het eiwit in Aminograin in de pens vrijkomt zorgt dit voor extra stimulering van de penswerking. Dit heeft een positief effect op de voeropname, vertering en de melkproductie. Doordat Aminograin zowel het energie- en eiwitgehalte aanvult kan het voor een gedeelte krachtvoer vervangen. De combinatie van lagere voerkosten en hogere melkopbrengsten resulteerde in een extra financieel resultaat van € 6.000 tot € 25.000 op jaarbasis voor de onderzochte bedrijven. .

Gebruik
Aminograin past goed in rantsoenen met een redelijk aandeel mais om de hoeveelheid RE aan te vullen. Ook past het goed bij graskuilen met een lagere VEM en RE. Door Aminograin te voeren hoeft minder eiwitrijke producten, zoals eiwitmix, soja, raap, verstrekt te worden. Verstrek maximaal 4 kg Aminograin per koe per dag.

Verkrijgbaarheid
Aminograin wordt losgestort geleverd of (15 of 25 ton) in een slurf (25 ton). Het product moet na levering twee weken luchtdicht worden afgedekt.

Meer weten?
Meer informatie kunt u vinden in het productblad van Aminograin. Voor vragen en bestellingen kunt u terecht bij AR Coproducten 0316-293966 of 06-53696485.