Menu

Actualiteiten premixen en mineralen rundvee

1-5-2020
Afbeelding: etende koeien

Als gevolg van meerdere omstandigheden zijn de prijzen van premixen en mineralen de afgelopen tijd fors opgelopen. Vanaf kwartaal twee zijn er grote uitschieters in de prijsstijging. Het gaat dan met name om biotine en vitamine E die in veel rundveemineralen worden gebruikt.

Biotine

Biotine is een belangrijk vitamine voor de klauwgezondheid van koeien. De prijs van biotine is vanaf begin van het jaar tot nu wel zeven keer zo duur geworden. De biotineproductie was voor de corona-crisis al wat lastiger, door de slechte beschikbaarheid van grondstoffen waarmee synthetische biotine gemaakt wordt. Als gevolg van het lagere aanbod is de prijs van het product gestegen. Biotine wordt dus vaak synthetisch gemaakt, maar wordt ook teruggevonden in natuurlijke grondstoffen zoals biergist en sojabonen.

Vitamine E

Vitamine E heeft een algemenere functie en is met name belangrijk in de ondersteuning van het immuunsysteem en als antioxidant. Vitamine E is ongeveer twee keer zo duur geworden sinds begin dit jaar. Een groot deel van de productie van dit vitamine lag in Wuhan, het centrum van het ontstaan van de corona. Hierdoor is er zeker een maand lang geen productie geweest van vitamine E en daarna kwam de logistiek erg lastig op gang. Er is een veiligheidsvoorraad voor vitamines in Europa. Deze werd de afgelopen periode flink aangesproken door hamstergedrag (inkopen op zekerheid). Als gevolg is er een scheve verhouding in vraag en aanbod ontstaan. Doordat de voorraden lager zijn gaat de prijs van het product omhoog. Vitamine E kan synthetisch worden gemaakt, maar komt ook in veel voedingstoffen voor. De vitamine wordt met name teruggevonden in verse groene plantdelen. Goede kwaliteit grasland is daarom ook een goede bron van vitamine E.

Meer info

Mocht u vragen hebben over de mineralenvoorziening van uw melkvee, dan helpt uw specialist rundvee u hier graag bij. Op basis van de rantsoenberekening krijgt u een advies welke mineralen u het beste in kunt zetten.