Menu

Actualiteiten pensbestendige vetten

13-11-2017
Actualiteiten pensbestendige vetten

Zuivelverwerkers treffen steeds meer verzadigde vetzuren aan in melkvet. Te veel verzadigde vetzuren leiden tot problemen bij het verwerken van melk tot kaas. Maatregelen zijn nodig, aldus de zuivelverwerkende industrie en Nevedi.

In 2015 en 2016 lagen de niveaus verzadigde vetzuren al hoger dan in de jaren daarvoor. In 2017 gaat de stijging verder. In de zomer is dat nog geen probleem, omdat het natuurlijke verloop ervoor zorgt het aandeel verzadigde vetten in de zomer lager is. In de winter ligt het niveau hoger en als het dan ook nog hoger uitkomt dan in andere jaren geeft dat problemen. Er kan dan niet worden voldaan aan de hoge kwaliteitsstandaard van Nederlandse kaas.

Waarom Nevedi
Met voeding kan er gestuurd worden op het vetzuurpatroon. De Zuivel vraagt via Nevedi of de voerindustrie mee wil denken over de kwaliteit van dit exportproduct.

Korte termijn
Veel aspecten van voeding hebben invloed op het vetzuurpatroon. Het toenemende gebruik van hoog C16:0 vetten wordt als de grootste oorzaak gezien en daarom verboden. Het verbod geldt voor vetten met meer dan 60% C16:0 vetzuren. Het is nog onduidelijk wat de maatregelen op langere termijn zullen zijn.

Praktische gevolgen
In de praktijk zijn het de ‘gefractioneerde vetten’ die niet meer gevoerd mogen worden. Andere vormen van pensbestendig vet mogen wel, zolang ze onder de 60% C16:0 zitten. In het assortiment van AR geldt:

  • AR Pensbestendig vet: bevat 48% C16:0, en mag gebruikt worden.
  • AR Lipobestendig: mag momenteel niet gebruikt worden.

AR voegt daarom vanaf 1 november geen AR Lipobestendig meer toe aan de mengvoeders. Voert u vet enkelvoudig op uw bedrijf en wilt u weten of het gevoerd mag worden? Uw specialist rundvee kan u hierover adviseren. Ook weet hij welke alternatieven beschikbaar zijn.