Als vleesvee- of kalverhouder is het verstandig om uw rantsoen regelmatig te beoordelen. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. Hierbij een aantal aandachtspunten.
- Het voer moet koud en fris zijn en blijven. De wintertijd is een gunstige tijd met betrekking tot broei. Desondanks blijft het een aandachtspunt, zeker wanneer er veel jonge dieren aanwezig zijn.
- Let op het vochtgehalte van het rantsoen. Maak een bal en laat deze uiteenzetten. Veert het voer niet voldoende terug dan geeft het rantsoen te weinig vulling en geeft het een te laag verzurend effect. Valt het helemaal uit elkaar (er is geen bal van te maken) dan is het voer te droog. Selectie is hier mogelijk. Houd uw dieren goed in de gaten en pas wanneer nodig water of vochtige voeders toe.
- Beoordeel het mengsel aan het begin en eind van de voergang. Dit kunt u zelf doen of laten doen door uw specialist met een schudbox. Tevens kan uw specialist u tips geven over het mengen van het rantsoen.
Wilt u meer weten?
Neem dan contact op met uw specialist.