Menu

7 tips tegen hittestress bij koeien

15-6-2021
Koeien in een weiland

Met hoge temperaturen is het belangrijk dat de koe niet oververhit raakt. Dit heeft namelijk gevolgen voor de melkproductie, gezondheid en vruchtbaarheid van de koe.

Warmte kwijtraken

Een koe produceert een enorme hoeveelheid warmte. Deze komt vrij bij de vertering van energie en de productie van melk. Wanneer de koe meer warmte produceert dan ze kwijt kan, ervaart ze hittestress. Ze gaat dan proberen minder warmte te produceren en meer warmte kwijt te raken.

Tips om de koe koel te houden:

 1. Zorg voor voldoende ventilatie
  Door luchtcirculatie kan de huid van de koe afkoelen. De koe kan dan via de huid de warmte kwijt.
 2. Laat de koe niet in volle zon lopen
  Pas de beweiding aan. Beweid ’s avonds en ’s nachts en zorg dat de koeien overdag binnen zijn.
 3. Stimuleer de voeropname om pensverzuring te voorkomen
  Een koe zal minder voer op willen nemen bij hoge temperaturen. Bij de vertering produceert de koe namelijk warmte. Het is daarom belangrijk de voeropname te stimuleren. Verstrek fris voer dat niet gaat broeien. Verstrek het voer meerdere keren of op koele momenten van de dag.
 4. Richt het rantsoen anders in bij hitte
  Voorkom een grove kuil. Een snelle kuil is namelijk makkelijker fermenteerbaar voor de koe. Hierdoor produceert zij minder warmte. Let op dat er geen broei optreedt en maak eventueel gebruik van broeiremmers of voer 2x per dag.
 5. Voer bestendige vetten en eiwitten bij
  Bestendige vetten en eiwitten kosten de koe minder energie om te verteren waardoor de koe het minder warm zal krijgen.
 6. Verstrek buffercomponenten en mineralen
  Een koe hijgt om warmte af te geven. Hierdoor wordt er meer CO2 uitgeademd. Om dit te compenseren verliest de koe meer bicarbonaat via de urine wat verzuring tot gevolg heeft. Het is dan belangrijk om buffercomponenten en mineralen te verstrekken. Buffer AR Uniek is een smakelijke mengsel dat naast natriumbicarbonaat verschillende andere buffergrondstoffen bevat. Dit zorgt voor een goede spreiding van de buffercapaciteit waardoor het product langer werkt dan natriumbicarbonaat. Daarnaast ondersteunt Buffer AR Uniek de microbenpopulatie in de pens en de darmen met behulp van gistcelwanden. Dit heeft een positief effect op de weerstand.
 7. Schoon en vers drinkwater
  Zorg voor vers en schoon drinkwater. Maak regelmatig de drinkbak schoon. Vervuild drinkwater kan de gezondheid van de koe aantasten wat gevolgen heeft voor de melkproductie en -gehaltes.

Vragen of bestellen?

Heeft u vragen of wilt u een bestelling plaatsen? Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten of geef de bestelling door aan onze klantenservice via klantenservice@argroep.nl of 0317-499510.