Menu

6 tips tegen hittestress bij koeien

6-7-2018
Koeien in een weiland

Het is al een lange periode warm. En ook in de nachten koelt het niet voldoende af. Met deze hoge temperaturen is het belangrijk dat de koe niet oververhit raakt. Dit heeft namelijk gevolgen voor de melkproductie, gezondheid en vruchtbaarheid van de koe.

Warmte kwijtraken

Een koe produceert een enorme hoeveelheid warmte. Deze komt vrij bij de vertering van energie en de productie van melk. Wanneer de koe meer warmte produceert dan dat ze kwijt kan, ervaart ze hittestress. Ze gaat dan proberen minder warmte te produceren en meer warmte kwijt te raken.

Tips om de koe koel te houden:

 1. Zorg voor voldoende ventilatie
  Door luchtcirculatie kan de huid van de koe afkoelen. Dan kan de koe via de huid de warmte kwijt.
 2. Laat de koe niet in volle zon lopen
 3. Stimuleer de voeropname om pensverzuring te voorkomen
  Een koe zal minder voer op willen nemen bij hoge temperaturen. Bij de vertering produceert de koe namelijk warmte. Het is daarom belangrijk de voeropname te stimuleren. Verstrek fris voer dat niet gaat broeien. Verstrek het voer meerdere keren of op koele momenten van de dag. Voorkom een grove kuil. Een snelle kuil is namelijk makkelijker fermenteerbaar voor de koe. Hierdoor produceert zij minder warmte.
 4. Richt het rantsoen anders in bij hitte
  Het fermenteren geeft veel warme, een grote grove kuil vindt een koe niet fijn. Het kost haar namelijk meer energie om dat te verteren.
 5. Voer bestendige vetten en eiwitten bij
  Bestendige vetten en eiwitten kosten de koe minder energie om te verteren waardoor de koe het minder warm zal krijgen.
 6. Verstrek buffercomponenten en mineralen
  Een koe hijgt om warmte af te geven. Hierdoor wordt er meer CO2 uitgeademd. Om dit te compenseren verliest de koe meer bicarbonaat via de urine en heeft verzuring als gevolg. Het is dan belangrijk om buffercomponenten en mineralen te verstrekken.

Actie hittestress

AR heeft momenteel een actie met hittestressproducten. Bij afname van een van onderstaande producten ontvangt u een AR-badlaken cadeau (70x100 cm). Een combinatie van producten is mogelijk.

 • 1.000 kg Bestendig vet (21464K25 Bergafat F100/22340K25 Megalac); energierijk vet op darmniveau.
 • 1.000 kg Buffer AR Uniek (22599K20); om pensverzuring te voorkomen.
 • 1.000 kg Amino Mix Maxima (24781K20); om essentiele eiwitten aan te vullen.
 • 225 liter Selko TMR (21301K225)/ 1.000 liter Selko TMR (21302K1000); om het voer fris te houden.

Vragen of bestellen?

Heeft u vragen of wilt u een bestelling plaatsen? Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten of geef de bestelling door aan onze verkoopbinnendienst via order@argroep.nl of 0317-499510.

Badlaken