Menu

Zo doet u dat: onbehandelde hennen managen

18-5-2017
Zo doet u dat: onbehandelde hennen managen

Wilt u het maximale uit uw onbehandelde hennen halen? Besteed dan extra aandacht aan de opfok en zorg voor de juiste verlichting, geschikt afleidingsmateriaal en goed voer voor uw leghennen.

De belangrijkste risico’s bij het houden van hennen met hele snavel zijn een hogere voeropname en meer uitval. Hierdoor ligt het aantal eieren POH lager. Het is raadzaam om bij de opstart van onbehandelde leghennen te investeren in risicobeperking. Hierdoor zal de voeropname niet toenemen. Wel kan er iets meer uitval optreden. Met de investering in goed voer en het optimaliseren van het management verlaagt u de risico’s en legt u een stevige basis voor goede technische resultaten.

Opfok
Het loont om extra aandacht te besteden aan de opfok. Het is belangrijk om tijdens de ingangscontrole te letten op een strak verenpak bij de hennen. Het is belangrijk dat er tijdens de opfok veel aandacht wordt besteed aan de darmgezondheid, onder andere door de aanwezigheid van donsveren in de scharrelruimte.

Afleidingsmateriaal
Omdat kippen van nature bodemgericht pikken, is het aanbieden van afleidingsmateriaal belangrijk. Stem het afleidingsmateriaal tijdens de leg af op het materiaal dat tijdens de opfok is gebruikt. Gasbeton houdt de kippen bezig, ze gebruiken het ook graag. Bovendien slijt het niet snel en kunt u er langer gebruik van maken. Pikstenen daarentegen, zijn duurder en gaan minder lang mee. We raden aan om luzerne alleen als signaalfunctie te gebruiken en niet als voervervanger. Als u ziet dat de kippen veel luzerne opnemen, ga dan op zoek naar de oorzaak (bijvoorbeeld darmproblemen). Voer niet onbeperkt bij.

Licht
De verlichting in de opfokstal moet worden afgestemd op de legstal. Let hierbij voornamelijk op de lichtintensiteit (lux). Het dimmen van het licht en het schakelen naar een andere kleur kunnen ook bijdragen aan de productiviteit. Het dimmen van (warm) wit licht in combinatie met een andere kleur (rood/groen) lijkt de optimale verlichting te zijn voor kippen met hele snavels.

Voermanagement
In de opstartperiode wordt de basis gelegd voor een goed ontwikkelde leghen. AgruniekRijnvallei (AR) ziet goede resultaten door een veilige opstart met onze Flora- en Uniek-reeks. De homogene structuur van het legmeel zorgt ervoor dat de onbehandelde leghennen niet gaan selecteren. Verder bevatten de Flora- en de Uniek-voeders voldoende vezels, speciale premixen en goed verteerbare grondstoffen. Op deze manier krijgen de hennen de nutriënten binnen die zij nodig hebben. Dit resulteert in een goede darmgezondheid en gezonde hennen.

Meer weten?
Heeft u vragen of wilt u meer weten over het houden van onbehandelde hennen of het assortiment van AR? Neem dan vrijblijvend contact op met AR-specialist pluimvee, Jan van Os, 06-22503851 of mail j.vanos@argroep.nl.

Gerelateerde artikelen
Uitgelicht: verlichting in de pluimveestal 
Deeltjesgrootte van invloed op prestaties onbehandelde hen
Afleidingsmateriaal bij onbehandelde hennen