Menu

Voldoende selenium werkt tegen hittestress bij hennen

13-5-2022
Voldoende selenium werkt tegen hittestress bij hennen

Voldoende selenium werkt tegen hittestress bij hennen. Om te zorgen voor voldoende selenium voegt AR vanaf mei standaard organisch selenium toe aan de voeders.

Warmte kwijt raken doet een hen door sneller adem te halen; koude lucht inademen, warme lucht uitademen. Dit is gunstig voor de warmteafdracht, maar het vergroot ook de seleniumbehoefte. Selenium zorgt er namelijk voor dat de afvalstoffen van zuurstofomzetting onschadelijk worden gemaakt.

Zuurstof voor productie van eieren
Voor de productie van eieren verbruiken leghennen dagelijks water, voer en veel zuurstof. Zuurstof is nodig om de opgenomen voedingsstoffen om te zetten in energie. Bij deze omzetting komen afvalstoffen vrij, de vrije zuurstofradicalen. Een te hoge concentratie hiervan is schadelijk voor de hen. Selenium maakt deze zuurstofradicalen onschadelijk.

Verhoogde vraag naar selenium
Bij een aantal warme dagen op rij zien we dat de dagelijkse voeropname terugloopt en de ademfrequentie oploopt. De hoeveelheid geproduceerde vrije zuurstofradicalen neemt daarbij toe. Tijdens een warme periode is er daardoor een verhoogde vraag naar selenium en een verlaagde aanvoer. Op deze momenten kunnen leghennen een tekort hebben aan selenium, een van de oorzaken van een dalende productie tijdens warme dagen.

Organisch selenium
Om te zorgen voor voldoende selenium voegt AR standaard organisch selenium toe aan de voeders. Organisch betekent dat dit is ingebouwd in een aminozuur, een bouwsteen van eiwitten. Wanneer selenium in organische vorm wordt aangeboden kan de hen selenium opslaan in het spierweefsel op momenten dat ze meer binnenkrijgt dan dat ze nodig heeft. Dit betekent dat de hen voorzien is van een opgeladen selenium-accu als een warme periode aanvangt. Standaard wordt een minerale vorm van selenium gebruikt in voeders omdat dit het voordeligst is. Deze bron is prima, alleen wordt al het overtollige selenium uitgescheiden via de mest en adem en hierdoor kan de accu niet worden opgeladen voor noodgevallen.

Nieuwsbrief
Contact

Rijnhaven 14
6702 DT Wageningen
Postbus 610
6700 AP Wageningen

T 0317-499599
F 0317-499590
E info@argroep.nl

Bereken de route