Menu

Voeropname en aantal voerbeurten

10-4-2020
Voeropname en aantal voerbeurten

Als opfokhennen in de leghenstal worden opgezet is het de vraag hoeveel voerbeurten er gegeven moeten worden. Vervolgens is het de vraag wanneer de voerbak leeg is en wanneer het aantal voerbeurten moet worden verhoogd.

Voer- en wateropname

In de opfok eten opfokhennen tussen de 55 en 65 gram voer per dag. Als de jonge hennen in de legstal arriveren, moeten zij het voer en water gaan zoeken. Dit resulteert meestal in een lagere voer- en wateropname als in de opfok. De wateropname moet eerst stijgen richting 100 ml, daarna zal het voerverbruik pas gaan stijgen.

Voerblok maken

De afstemming van het aantal voerbeurten op de verwachte voeropname is lastig en daarbij moet de voerbak ook eenmaal per dag leeg. Het begint met te weten hoeveel voer er in het voersysteem kan als de voerbak leeg is. Dit is voor de meeste stallen gemiddeld 30-35 gram per beurt. Bij een voeropname van 60-70 gram betekent dit dat u 2-3 voerbeurten nodig hebt. Het mooiste is om een voerblok te maken van twee beurten in de morgen en ‘s middags nog een losse voerbeurt te geven. Op deze manier leert u de hen eten, blijft zij gretig en stijgt de voeropname langzaam. Wanneer u vaker voert, komt de voerbak niet meer leeg en zakt de voeropname. Houd er rekening mee dat een hen die niet legt, voldoende voer heeft aan 75 (wit) tot 80 (bruin) gram. Met deze voeropname kan de hen 80-100 gram in de week groeien.

Voorkom overvoeren

Wanneer de voeropname verder stijgt is het de kunst om de hennen gretig te houden, zodat de voeropname langzaam doorgroeit. Wanneer er te snel een voerbeurt wordt bijgezet dan ziet u op die dag de voeropname stijgen, maar de dag erna het weer zakken. Er is wel voer in het voersysteem gekomen, maar de kip eet dit niet op. Als u niet oppast overvoert u de kip en gaat deze minder eten. Wilt u dit voorkomen dat zet u er een voerbeurt kort op een andere voerbeurt bij en maak je een zogenaamd blok. Als voorbeeld: ‘s middags twee voerbeurten met een uur ertussen. Hiermee houdt u de kippen gretig en stijgt de voeropname langzaam door. Door de afstand tussen deze twee voerbeurten te vergroten van een uur naar twee uur geeft u de kip de kans om meer voer op te nemen en houdt u de kip gretig.

Voerlijn apart aansturen

Bij veel koppels hennen ziet u dat een bepaalde voerlijn nooit leegkomt, bijvoorbeeld de bovenste voerlijn. Door deze voerlijn apart aan te sturen met een eigen voerklok kunt u ook deze voerlijn leegkrijgen. Het is daarom aan te raden om voor elke voerniveau een aparte voerklok te maken. Meestal betekent dit twee voerklokken: boven en onder. Door het aantal voerbeurten per niveau af te stemmen, kan een goede voeropname worden gerealiseerd.

Door het aantal voerbeurten af te stemmen op de behoefte van de kip, realiseert u een stijgende voeropname en houdt u de kip gretig. Bovendien krijgt u de ervaring dat u de voeropname kunt sturen. Overleg met uw voorlichter hoe u deze strategie kunt toepassen in uw stal.