Menu

Ventilatiemaatregelen in pluimveestal bij herfstweer

28-9-2018
Ventilatiemaatregelen in pluimveestal bij herfstweer

De herfst is aangebroken wat betekent dat er sprake is van grote verschillen in weersomstandigheden. De uitdaging ligt bij de koude buitenlucht die de stal binnenstroomt en voor gezondheidsrisico’s kan zorgen bij hennen.

Tocht
De koude buitenlucht kan tocht veroorzaken waardoor de gezondheid van de kippen in gevaar komt. Zeker in de volièrestallen kunnen kippen hier last van hebben wanneer ze ’s avonds bovenin de stal op de zitstokken gaan zitten. Ze zitten dan dichtbij de luchtstroom en ervaren de koude buitenlucht snel als tocht. Verder zie je dat de temperatuur buiten de stal sneller zakt dan in de stal. Het is dus belangrijk dat de luchtstroom goed opwarmt voordat deze bij de kippen komt. Dit kan gerealiseerd worden door de juiste afstelling van de klimaatcomputer.

Staltemperatuur niet te laag
De minimumtemperatuur mag niet te laag zijn. Door de staltemperatuur voldoende hoog te zetten wordt er rustiger geventileerd en zijn er minder temperatuurschommelingen. Verder kan het zinvol zijn om de staltemperatuur in de avond/nacht te verhogen door middel van een nachtcorrectie. De kippen zitten op dat moment stil en hebben die warmte nodig.

Inlaatventielen afstellen
Om de koude luchtstromen te sturen zijn veel stallen voorzien van zomer- en winterkleppen. Controleer of de kleppen goed afgesteld staan. Door een goede afstelling van de kleppen blijft de luchtstroom voldoende langs het plafond stromen. Hierdoor warmt de koude buitenlucht op voordat de lucht bij de kippen terechtkomt. Een hulpmiddel hiervoor is een onderdrukregeling. Zorg in de herfst voor een iets hogere onderdruk. De luchtstroom kunt u controleren door middel van een rookpatroon. Wanneer er geen winter- en zomerkleppen aanwezig zijn, kan het verstandig zijn om enkele kleppen dicht te zetten.

Geleidelijke temperatuurovergangen
Om geleidelijke temperatuurovergangen te bewerkstelligen moet de bandbreedte van uw klimaatcomputer ruim afgesteld zijn. Het advies is om een bandbreedte van 5 graden aan te houden. Daarbij moet de minimumventilatie juist zijn afgesteld voor een juiste temperatuur. Let ook op voldoende frisse lucht.

Advies of vragen?
Overleg met uw voorlichter of uw installateur of uw ventilatiesysteem goed afgesteld staat. Voor vragen of advies kunt u uiteraard ook terecht bij uw voorlichter.