Menu

Tips onbehandelde hennen houden

30-3-2018
Tips onbehandelde hennen houden

Inmiddels is er aardig wat ervaring opgedaan met het opzetten van (met name witte) onbehandelde hennen. Wanneer we de resultaten evalueren lijken de technische resultaten van de onbehandelde hennen gemiddeld toch wat slechter te zijn. Echter, de resultaten van de beste 25% zijn hetzelfde gebleven. Waarop verschilt het management van deze pluimveehouders?

De verschillen in technische resultaten worden met name veroorzaakt door een hoger uitvalspercentage bij witte onbehandelde hennen. Dit wordt ook bevestigd in een rapport van de WUR. Het hogere uitvalspercentage wordt veroorzaakt door verschillende vormen van pikkerij: verenpikken, rangorde bepalen en tenenpikkerij.

Pikkerij beperken
Met de juiste managementmaatregelen kan pikkerij beperkt worden. Bij de top 25% beste koppels vallen de volgende maatregelen op.

 • Lichtmanagement:
  De lichtintensiteit is van invloed op het gedrag van onbehandelde hennen. Met dimbare verlichting kan de lichtintensiteit in de loop van de ronde verlaagd worden. Daarnaast worden er donkere plekken in de stal gecreëerd, zodat de kippen die onderaan in de rangorde staan, kunnen vluchten. Wat verder opvalt is de invloed van het schakelen tussen de kleur van de verlichting.  Bij de top 25% was led-verlichting in de stal waarbij traploos tussen de verschillende kleuren (rood, groen en warm wit) kon worden geschakeld, met behoud van lichtintensiteit.
 • Voermanagement:
  Een goede darmgezondheid geeft hennen een goed verenpak en donsveren op de grond. Met voeding is de darmgezondheid te beïnvloeden. Belangrijke elementen hierin zijn goed verteerbaar eiwit, vaste percentages van bepaalde grondstoffen (sojaschroot) en een goed niveau aan ruw eiwit (16-16,3%). Het is belangrijk dat de hennen voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgen via de premix. AR past bovenstaande toe op haar pluimveevoeders en heeft de premixen aangepast en nieuwe premixen toegepast.
 • Tenenpikken voorkomen
  Om tenenpikkerij te voorkomen of op te lossen lijkt een juiste inzet van vetten en oliën goed te werken. AR zet daarom bij witte hennen standaard een extra breed aandeel vetten en oliën in.
 • Selectief pikken
  Hennen met hele snavels kunnen makkelijker in het voer selecteren. Met de juiste structuur en deeltjesgrootte kan de hen het voer in de juiste verhoudingen binnenkrijgen. We zien wel iets meer vermorsing dan voorheen, maar dit is niet structureel hoger geworden. Om vermorsing te minimaliseren moeten het voersysteem en het voer goed op elkaar afgestemd worden. Structomix van AR is een zeer uniform voer en voorkomt de risico’s van selectieve opname.

Ook topresultaten behalen?
Neem contact op met de pluimveespecialisten van AR.