Menu

Terugblik webinar Houd uw kippen cool

20-5-2020

Dinsdag 19 mei heeft AR een webinar gehouden met als thema ‘Houd uw kippen cool’. De laatste jaren hebben we namelijk te maken met hoge pieken in de temperatuur. Het is belangrijk om hittestress bij de kippen te voorkomen. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor, zoals het koelen van de lucht die de stal in komt. 

Victor van Wagenberg, productmanager Vencomatic, besprak de theorie rondom het koelen van lucht. Hij liet aan de hand van feiten, de weercijfers van 2019, zien wat het effect van koelen is. In legpluimveestallen wordt adiabatisch koelen (nevelkoelen) het meest toegepast. Bij dit systeem daalt de temperatuur door water toe te voegen. Adiabatisch koelen is een relatief goedkoop manier van koelen. Het nadeel is dat de luchtvochtigheid toeneemt. De weercijfers van 2019 tonen aan dat er in Nederland desondanks ruimte is voor adiabatisch koelen. Victor van Wagenberg ging ook in op het ECO Zero systeem. Dit is een nieuw innovatief systeem waarbij de lucht indirect adiabiatisch wordt gekoeld. Groot voordeel hiervan is dat de luchtvochtigheid bij dit systeem niet extra stijgt.

Ange Hengeveld, commercieel adviseur Geissler Installatietechniek, lichtte drie verschillende aanpakken toe vanuit zijn ervaring bij vleeskuikens. Dit zijn tunnelventilatie, padkoeling (altijd in combinatie met tunnelventilatie) en nevelkoeling. Nevelkoeling is in leghennenstallen de meeste aantrekkelijke optie. Hengeveld benadrukte wel dat je niet meer dan 2,5 g water per m2 lucht moet toevoegen.

Meer info
Heeft u naar aanleiding van het webinar vragen? Neem contact op met Henno van den Bruinhorst, 06-55334277.

 

Nieuwsbrief
Contact

Rijnhaven 14
6702 DT Wageningen
Postbus 610
6700 AP Wageningen

T 0317-499599
F 0317-499590
E info@argroep.nl

Bereken de route