Menu

Polderhoen: biologische vleeskuikens uit de polder

18-5-2017
Sjoerd en Bart Kok
Sjoerd en Bart Kok houden 32.000 biologische vleeskippen.

In de Flevopolder, pal buiten Lelystad, houden Sjoerd (66) en Bart (33) Kok 32.000 biologische vleeskippen. Het vlees is te koop onder de naam Polderhoen.

Op het uitgestrekte erf staan 25 stallen, de verste bijna 700 meter van elkaar. De kleinste stal heeft een vloeroppervlak van 70 vierkante meter, de grootste van 240 vierkante meter. De bezetting in de stallen varieert van zeven tot tien kippen per vierkante meter. De jongste stallen dateren van 2011. Voor elke stal staat een voersilo. Alle stallen hebben een voervijzel, voerpannen en drinktorens. Haantjes en hennetjes lopen door elkaar. Sjoerd houdt hier al sinds 1990 biologische vleeskippen. Bij het bedrijf hoort 19 hectare land, alles huiskavel. Sjoerd: “De hele huiskavel moet beschikbaar zijn als uitloop, maar de kippen lopen hooguit honderd meter van de stal vandaan.” Vanwege de maatregelen tegen vogelgriep is er sinds november geen kip meer in de uitloop geweest.

Structuur in voer
Na 20 jaar van dezelfde voerleverancier te hebben gevoerd werd Kok klant van AgruniekRijnvallei (AR). Bart: “We wilden beter advies dan bij de vorige leverancier maar de doorslag om over te stappen gaf de betere structuur van het voer van AR.” De uniforme structuur is te danken aan de wijze waarop AR het voer produceert. Sjoerd: “Omdat alle delen bijna even groot zijn en er geen fijn meel in het voer zit kunnen de kippen het voer niet selecteren en nemen ze het voer beter op. Het resultaat is minder voerverlies en uniforme koppels." Daarmee is beter te sturen op het aflevergewicht. De kippen krijgen twee soorten voer: Bio Structomix Vleeskuiken Start en Bio Structomix Vleeskuiken Finish. Kok kiest de soorten voer in overleg met specialist pluimvee Piet Bakker. “Piet geeft ons technische adviezen maar denkt ook mee over andere dingen. Via hem zijn we in contact gekomen met andere pluimveehouders die nu biologische vleeskippen en scharrelvleeskippen voor ons houden.”

"Met Structomix kunnen we goed sturen op het aflevergewicht.”

Buizerds
Vanwege het grote aantal stallen houdt Kok geen technische resultaten bij. Bij afleveren worden de kuikens op de weegbrug gewogen. Op basis daarvan gaat Kok ervan uit dat de voederconversie 2,5 tot 2,6 bedraagt. Sjoerd: “We doen alles zo goed mogelijk en letten vooral op de gezondheid van de kippen.” Uitval bijhouden heeft geen zin, vertelt Bart. “Er vliegen hier wel vijftien buizerds rond. Die pakken elke dag een paar middelgrote kippen tot wel tien kleinere. Daarnaast zijn er nog de kraaien waar geen kip veilig voor is. En vergeet niet de vossen. Daar schieten ze er hier per jaar tien tot twintig van.”

Hele kip
Kok koopt de eendagskuikens van een vermeerderaar en verkoopt de slachtrijpe kippen aan pluimveevleesgroothandel Scheria. Het vlees van de kippen krijgt drie sterren van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Scheria levert het Polderhoen aan natuurvoedingswinkels, boerderijwinkels, biologische slagerijen en supermarkten. Sinds een paar jaar slacht Bart zelf kippen en verkoopt deze aan huis en wekelijks op de boerenmarkt in Almere. Die afzet loopt goed. Wekelijks slacht hij nu 250 tot 300 kippen. Het Polderhoen is alleen als hele kip, eventueel in stukken verdeeld, te koop. Bart: “Als we delen los verkopen, bijvoorbeeld alleen filets of alleen poten blijven we zitten met de andere delen. Bij ons brengt de kip in zijn geheel zijn geld op.”

Meer weten?
Wilt u meer weten over biologisch vleespluimveevoer of het houden van biologische vleeskuikens? Neem dan vrijblijvend contact op met AR-specialist vleespluimvee Piet Bakker, 06-55100540 of mail naar p.bakker@argroep.nl.

Gerelateerde artikelen
Structuur: het geheim voor een goed ontwikkeld vleeskuiken
De beste start voor uw vleeskuikens