Menu

Let op watervoorziening onbehandelde hennen

2-2-2018
Let op watervoorziening onbehandelde hennen

Water is voor legkippen een zeer belangrijke grondstof omdat ze er ongeveer 200 ml per dag van opnemen, dat is 1,7 maal de hoeveelheid voer. Water is goedkoop, maar de kwaliteit van dit water moet wel goed zijn. Bij onbehandelde hennen is het extra opletten of ze voldoende water van goede kwaliteit binnenkrijgen.

Bij onbehandelde hennen verdient de watervoorziening extra aandacht. Doordat de snavels een andere vorm hebben, gaan de kippen anders drinken van de bestaande drinknippels. Een kip met een behandelde snavel drukt met zijn snavel de nippel omhoog, zodat het water rechtstreeks de bek in loopt en het dus met gestrekte nek kan drinken. De complete waterinstallatie is volledig afgestemd op deze manier van drinken. Het gaat in het bijzonder om de volgende onderdelen: de hoogte van de nippel, de waterdruk en het lekbakje.

Hennen met een hele snavel drinken anders: ze drukken met de zijkant van de snavel tegen de zijkant van de nippel aan. Hierdoor wordt er meer water gemorst. Ook blijkt het lekbakje te klein te zijn of in de weg te zitten. Er moet meer moeite worden gedaan om water op te nemen. Soms is de wateropname te laag.

Aandachtspunten

  • Hoogte onderkant nippel: 47 cm. Door de nippelleiding iets hoger te hangen, kan de kip efficiënter water opnemen en wordt er minder gemorst.
  • Het aanbrengen van (andere) lekbakjes kan een oplossing zijn voor het morsen.
  • Verlaag niet de waterdruk om morsen te voorkomen, want dan neemt over het algemeen ook de wateropbrengst van de drinknippel af en dus ook de wateropname van de hennen.
  • Meet de wateropbrengt (ml/min) van de nippel en vergelijk deze met de specificaties van de fabrikant (50-80 ml/min).
Waterpeil watervoorziening hennen
Klik op de afbeelding om te vergroten. Bron: Impex Barneveld

Meer weten?
Neem contact op met uw specialist pluimvee.