Menu

Het juiste calcium voor de beste eieren

29-3-2019
Het juiste calcium voor de beste eieren

Hoe houd ik de eischaalkwaliteit tot hoge leeftijd van zeer goede kwaliteit? De AR-app Mineralen Leg maakt snel inzichtelijk wat het juiste advies is om een hoge eikwaliteit te bereiken.

Naarmate een hen ouder wordt, wordt de calciumbenutting minder. Oudere hennen hebben hierdoor meer calcium nodig om een goede eischaal te kunnen maken. Maar zelfs met grote hoeveelheden calcium wordt de eischaal niet altijd perfect. Veel calcium in het voer betekent tevens dat er minder energie en eiwit in kan zitten. Voeren naar behoefte is dan zeer belangrijk.

Behoefte inzichtelijk met app
De calciumbehoefte van een hen is van vele factoren afhankelijk (leeftijd, legpercentage, eigewicht, legsysteem, ras etc.). Om alle factoren in beeld te brengen heeft AR de app Mineralen Leg ontwikkeld. Elke pluimveespecialist van AR heeft deze app op zijn telefoon en kan hiermee in de stal de behoefte bepalen en eventueel bijsturen. De app geeft vervolgens een advies en geeft aan of dit afwijkt van de gevoerde hoeveelheid. Hierdoor is meteen inzichtelijk of er extra kalksteentjes bijgevoerd moeten worden.

Vaak te laat
Om het voeren van calcium effectief te laten zijn, moet er tijdig worden begonnen met bijsturen. Nog voordat het zichtbaar is, kan de hen al een tekort hebben. Wanneer het tekort op tijd wordt aangevuld kan de hen langer een goede eischaal blijven maken. Let wel: het voeren van calcium komt precies. Boven de behoefte voeren zorgt ervoor dat de hen ‘lui’ wordt en het calciummechanisme niet maximaal werkt.

Meer weten?
Wilt u weten of wat de calciumbehoefte is van uw hennen? Neem dan contact op met uw specialist pluimvee.

Het juiste calcium voor de beste eieren