Menu

Eischalen sterk houden bij leghennen

24-4-2020
Eischalen sterk houden bij leghennen

De eischaalkwaliteit van de eieren speelt een belangrijke rol in het uiteindelijke saldo. Daarnaast zijn goede schalen belangrijk voor het werkgemak later in de ronde.

Om de schalen goed te houden moet de voersamenstelling goed passen bij de behoefte van de hen. Het gaat dan om het calcium- en fosforniveau en om de hoeveelheid vitamine D3.

Belang van calcium

Een eischaal vormt ongeveer 10% van het ei-gewicht en bestaat voor zo’n 40% uit calcium. Uitgaande van een ei van 63 gram komt dit neer op 2,52 gram calcium per ei. De calciumbenutting vanuit het voer door de hennen is afhankelijk van leeftijd, legpercentage, ei-gewicht, ras en de geschiedenis van het koppel. 

Goed anticiperen

Als eerste is het van belang om tijdig de calciumbehoefte vast te stellen van het specifieke koppel. Als u pas actie onderneemt wanneer de ei-kwaliteit daalt, dan bent u te laat. In dat geval hebben de hennen al de reserves vanuit de botten aangesproken en loopt u achter de feiten aan. Om op de zaken vooruit te kunnen lopen maken we gebruik van de Calcium-calculator.

Calcium-calculator

Deze app, de Calcium-calculator, heeft elke pluimveespecialist van AR op zijn smartphone staan. Hij kan hiermee in de stal de behoefte van de koppel bepalen. De app geeft vervolgens een advies en laat zien of dit advies afwijkt van de gevoerde hoeveelheid. Dit maakt direct inzichtelijk of er extra kalksteentjes bijgevoerd moeten worden en wat het effect is van het schakelen naar een ander fase-voer.

Maatwerk

Elk koppel en elke situatie is anders. AR heeft verschillende bewezen methodes om aan te sluiten bij de behoefte van uw hennen.

  • Split Feeding: door gebruik te maken van ochtend- en avondvoedering wordt het voer nog beter afgemeten op de behoefte van uw hennen. Door in de avond meer calcium te verstrekken, het moment dat de eischalen worden gemaakt, wordt het calcium beter benut. In de praktijk zien we hierdoor betere resultaten.
     
  • AR Eischaal mix: deze mix bevat componenten die de darmvlokken herstellen. Dit bevordert de opname van belangrijke nutriënten en mineralen in de darmen. Bovendien voorziet AR Eischaal Mix de hen van de noodzakelijke mineralen die nodig zijn voor de eischaalvorming.
     
  • Calcibooster: voor een hoog legpercentage met eieren van goede kwaliteit en een stevige eischaal. Voor de opbouw van een goede eierschaal is een grote hoeveelheid calcium en fosfor nodig. Om dit te bereiken is een optimale absorptie en regulatie van deze mineralen noodzakelijk. Vooral bij oudere legkippen is deze absorptie niet langer optimaal en ontstaat er een tekort aan calcium en fosfor in de kip. Dit kan zwakkere eierschalen geven die gemakkelijker breken en verlies van productie veroorzaken. Daarnaast kan dit een verminderde gezondheid van de hen geven met een lagere eierproductie. Calcibooster kan de optimale calcium- en fosfor-absorptie/regulatie herstellen en zo de productie bij oudere leghennen verhogen of ten minste op peil houden. Calcibooster is ook toegelaten voor gebruik in de biologische pluimveehouderij.
Nieuwsbrief
Contact

Rijnhaven 14
6702 DT Wageningen
Postbus 610
6700 AP Wageningen

T 0317-499599
F 0317-499590
E info@argroep.nl

Bereken de route