Menu

Drukbezochte kennisbijeenkomst pluimvee

4-12-2019
Drukbezochte kennisbijeenkomst pluimvee

Op 21 november mochten we ruim 90 pluimveehouders verwelkomen op onze kennisbijeenkomst pluimvee in Veenendaal. De bijeenkomst werd geopend door commercieel directeur Johan Schuttert, waarna informatieve lezingen volgden.

Betere resultaten met €i-plus aanpak
AR-specialisten Ardwin Jochemsen en Jan van Os vertelden over de €i-plus aanpak van AR. Via een gestructureerde aanpak worden alle facetten in de stal in kaart gebracht (zoals water, klimaat, verlichting en voer), geanalyseerd en geoptimaliseerd met als doel een maximaal rendement te behalen. Hierbij worden de hennen voortdurend geanalyseerd, gedurende de hele ronde. De voorbeelden lieten zien dat goed analyseren zeker loont!

Verlichting pluimveestal
Kim Geurts van HATO Agricultural Lighting vertelt wat de invloed is van verlichting op de prestaties van de kippen. Zowel de intensiteit, de kleurtemperatuur als de mate van flikkering hebben hun doorwerking op het gedrag van de kip. Zo wordt koel wit afgeraden bij leggende dieren. Warm wit zorgt voor rust in de stal, vermindert ongewenst gedrag en heeft een positieve invloed op het ei-leggen. Met ledverlichting is het mogelijk om meerdere kleuren licht toe te passen en om kleuren te mengen.

Tomatenteler Jack Groenewegen
Tot slot kregen de pluimveehouders een kijkje in de keuken van een andere tak van sport: de tomatenteelt. Tomatenteler Jack Groenewegen van telersvereniging Prominent vertelde hoe hij zijn bedrijf runt, hoe hij met ups en downs een onderscheidende positie in de markt heeft gerealiseerd en hoe er in de sector wordt samengewerkt. Volgens Jack is een crisis ook niet altijd iets slechts, het is soms zelfs nodig om veranderingen door te voeren. Het was een enthousiast en inspirerend verhaal voor de aanwezige pluimveehouders.

We kijken terug op een leerzame avond. Aan het eind van de bijeenkomst werd er nog gezellig nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje.