Menu

Criteria van marktconcepten bij vleeskuikens

24-5-2019
Criteria van marktconcepten bij vleeskuikens

Ook bij vleeskuikens zijn er verschillende marktconcepten, waaronder het 1 en 2 ster Beter Leven keurmerk en biologisch. Naast een verschil in de opbrengstprijs heeft ook elk concept zijn eigen regels waaraan de vleeskuikenhouder moet voldoen. In dit artikel worden de verschillende criteria op een rij gezet.

1 ster Beter leven
De stal moet voorzien zijn van een overdekte uitloop. Dit wordt ook wel de wintergarden genoemd. Daarnaast moet de stal daglichtvensters bevatten. Bij vleeskuikens van een langzaam groeiend ras moet er speelmateriaal, zoals strobalen, aanwezig zijn in de stal.

2 ster Beter Leven
Voor het 2 ster Beter Leven-keurmerk gaan de vleeskuikens naar buiten. Er moet een uitloopweide aanwezig zijn van 1 m2 per kuiken. De uitloopluiken zorgen ervoor dat de kuikens in een bepaalde periode naar buiten kunnen. De stal moet voorzien zijn van daglicht. De kuikens krijgen aangepast voer waardoor ze rustig groeien en verzadigd blijven. De kuikens worden op minimaal 56 dagen geslacht.

Biologische vleeskuikens
Bij biologische vleeskuikens moeten de richtlijnen van SKAL aangehouden worden. De kuikens krijgen biologisch voer en de bezetting per m2 is lager dan bij de hierboven genoemde concepten. De uitloopweide moet minimaal 1 hectare per 2.500 kippen zijn. Daarnaast gelden er ook regels voor de koppelgrootte. Deze mag maximaal 4.800 kuikens zijn, maar er mogen wel meerdere koppels pers tal gehuisvest zijn. De kuikens worden geslacht bij een leeftijd van minimaal 70 dagen.

Bedrijfsontwikkeling
Wilt u weten hoe uw bedrijf aan de conceptvoorwaarden kan voldoen? AR Bedrijfsontwikkeling heeft verschillende specialisten in huis op het gebied van nieuwbouw, omschakeling van diersoort, pluimveerechten en milieuvergunningen.

Vragen?
Bent u geïnteresseerd in het houden van vleeskuikens binnen een marktconcept? Neem dan vrijblijvend contact op met onze vleeskuikenspecialist Piet Bakker via telefoonnummer 06-55100540. Hij kan u ook alles vertellen over de afzetmogelijkheden binnen deze concepten.

Nieuwsbrief
Contact

Rijnhaven 14
6702 DT Wageningen
Postbus 610
6700 AP Wageningen

T 0317-499599
F 0317-499590
E info@argroep.nl

Bereken de route