Goede kwaliteit drinkwater is essentieel voor gezond pluimvee. Niet alleen bij de bron (leidingwater of eigen bron) maar zeker op de plek waar de dieren het water opnemen (bij de nippel). Ziektekiemen in het drinkwater zoals bacteriën, gisten en schimmels beïnvloeden de gezondheid van het pluimvee en de kwaliteit van het eindproduct. Tevens wordt de kwaliteit van het water bepaald door de mogelijk aanwezige biofilm: een slijmerig laagje aan de binnenzijde van de van de drinkleiding.
Hoe ontstaat een biofilm
Een biofilm ontstaat wanneer micro-organismen gaan groeien op de afzetting van mineralen en (organische) vuildeeltjes aan de wand van de leiding. De volgende factoren beïnvloeden de groei van biofilms: nauurlijke verontreiniging (ijzer, mangaan, zwavel), vitaminen, elektrolyten, organische zuren, vaccins, stabilisatoren, probiotica en antibiotica.
De microbiologische verontreiniging in de waterleiding kan aanleiding zijn voor de gezondheid van pluimvee en zorgt voor lagere technische resultaten. Bacteriën die aanwezig kunnen zijn in biofilm zijn: E. coli, Campylobacter, Salmonella, enterococcen en Clostridium perfringens.
Het verwijderen van de biofilm
Wanneer biofilm eenmaal aanwezig is, is deze moeilijk te verwijderen. Uit onderzoek blijkt dat bij het toepassen van een lage dosering
(onderhoud) desinfectiemiddel, de biofilm binnen 2 tot 3 dagen minimaal op het oude niveau is. Dit geeft aan dat de biofilm moeilijk te verwijderen is door desinfectie van de leiding. De filmlaag beschermt zelfs pathogenen tegen desinfectie middelen. Daarnaast kunnen de losgekomen bacteriën voor schade zorgen.
Aandachtspunten bij het voorkomen en verwijderen van een biofilm:
- Voorkom stilstaand water (breektank)
- Spoel leidingen onder druk: voor en na desinfecteren en na het toedienen van toevoegingen door het drinkwater.
- Maak een plan om je leidingen op de juiste manier te desinfecteren ook als de stal leeg staat. Bepaal welk desinfectiemiddel u het beste kunt toepassen, wanneer en hoe (hoeveelheid en duur).
- Laat de waterkwaliteit van het chemisch en microbiologisch in de winter en zomer controleren. Dit kan eventueel aangevuld worden met een swab-onderzoek.
- Houd het simpel zodat je makkelijk kunt spoelen.
Kijk voor meer tips op de website van de Universiteit van Wageningen.