Menu

Voorkom selectie in rantsoen van geiten

21-7-2017
Voorkom selectie in rantsoen van geiten

Geiten zijn specialisten op het gebied van het selecteren van het rantsoen. Wanneer geiten veel kunnen selecteren kan dit leiden tot pensverzuring, diarree of een verschil in conditie. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een stabiel en moeilijk te selecteren rantsoen. Dit kunt u realiseren door het maximale uit uw mengwagen te halen

  • Controleer de mengwagen op slijtage, vooral de messen zijn hierbij erg belangrijk. Botte en te kleine messen zorgen ervoor dat het voer onvoldoende door de mengwagen wordt verplaats. Dit zorgt vaak voor een minder goede mengkwaliteit terwijl het brandstofverbruik toeneemt.
  • Let op uw mengtijd. Nadat het laatste product is geladen moet er minimaal nog 5 tot 15 minuten gemengd worden. De mengtijd is erg afhankelijk van het type wagen, de vullingsgraad en de geladen producten.
  • Veel lange delen in het gemengde rantsoen zoals hooi of slecht gesneden gras vergroten de kans op selectie.
  • Voeg eventueel vochtige bijproducten of water toe om ervoor te zorgen dat de krachtvoeders aan het ruwvoer plakken waardoor het selecteren moeilijker wordt.
  • De laadvolgorde van de producten heeft veel effect op het uiteindelijk mengresultaat. Kijk samen met uw specialist naar de beste laadvolgorde bij u op het bedrijf.

Meer weten?
Heeft u vragen of wilt u meer weten over hoe u het mengproces kunt verbeteren? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze geitenspecialisten.

Nieuwsbrief
Contact

Rijnhaven 14
6702 DT Wageningen
Postbus 610
6700 AP Wageningen

T 0317-499599
F 0317-499590
E info@argroep.nl

Bereken de route