Menu

Piekproductie bij melkgeiten

10-4-2020
Piekproductie bij melkgeiten

Op sommige bedrijven is het lammerseizoen in volle gang. Bij andere is het alweer voorbij. In beide gevallen is het belangrijk om de productie van uw melkgeiten naar een hoger niveau te tillen. Wij geven u advies hoe u uw geiten hierbij kunt ondersteunen.

 • Kwaliteit en opname rantsoen
  Zorg ervoor dat het rantsoen constant van goede, hoogwaardige kwaliteit en vers is. Wanneer u balen voert moet u opletten dat deze van regelmatige kwaliteit zijn. Balen uit een partij kunnen namelijk verschillen in voederwaarde en smakelijkheid.
 • Opname droge stof
  De opname van het rantsoen is ook van groot belang. Drogestofopname zorgt voor melk. Het is daarom belangrijk dat de geit het rantsoen graag vreet. Let op dat het ruwvoer geen vervuiling bevat zoals schimmels en grond.
 • Drinkwater
  Denk aan voldoende aanbod en goede kwaliteit drinkwater. Wanneer u een controle uitvoert naar de kwaliteit moet u dit doen op de punt waar de geiten drinken.
 • Extra structuur
  Wij raden aan om wat extra structuur aan te bieden. Dit kunt u ook naast het rantsoen doen. U kunt bijvoorbeeld Buffer AR Uniek verstrekken of Natriumbicarbonaat door het gemengd rantsoen of eventueel op een apart plekje aan het hek.
 • Ventilatie
  Temperatuurverschillen in deze tijd van het jaar kunnen nogal uiteenlopen. Wanneer u handgestuurde ventilatie hanteert is het belangrijk om deze meerdere malen per dag aan te passen.
 • Schijndracht en Q-koortsenting
  Het is verstandig om op tijd op schijndracht scannen en het gunstigste moment van de Q-koortsenting in uw planning op te nemen.
 • Verschillende groepen
  Om een beter beeld te krijgen van de drogestofopname kunt u de geiten in verschillende groepen houden. U kunt hierbij denken aan de volgende productiegroepen: leeftijd (eerste en tweedejaars), productie en duurmelkers. Op deze manier kunt ook vervetting voorkomen bij geiten die minder in productie of langer in lactatie zijn.
 • Onderzoek ruwvoer
  Ook is het goed om uw ruwvoer te laten onderzoeken. Dan kan uw voorlichter met de juiste cijfers uw rantsoen samenstellen. We zijn u hier graag mee van dienst.