Menu

Lammeren zijn toekomstige veestapel

3-4-2020
Afbeelding: Pasgeboren lammetje aflammeren

De lammeren zijn uw toekomstige veestapel en daardoor de moeite waard om extra aandacht aan te besteden in deze toch al drukke tijd.

Periode voor aflammeren

In de periode voor het aflammeren wordt al bepaald hoe sterk en vitaal het lam is als het geboren wordt. De gezondheid en conditie van de geit moeten optimaal zijn om makkelijk te kunnen lammeren en het lam een goede start te geven. Dit is goed te managen door al ruim voor het aflammeren de dieren te beoordelen en eventueel in te grijpen.

Biest

In biest zitten eiwitten (immunoglobulinen en albuminen) die alleen in de eerste 24 uur goed opneembaar zijn door de darmen van het lam omdat de darmwand nog ‘open’ staat. Het lam heeft van zichzelf geen antistoffen dus is hier afhankelijk van! Overleg met uw geitenspecialist welk type biest het beste past voor uw bedrijf maar zorg in ieder geval voor een ziektevrije en schone start, dat scheelt u groei, werk en geld.

Melkperiode

De manier van melk verstrekken verschilt per bedrijf maar welk systeem u ook toepast controle en hygiëne zijn erg belangrijk. Wat helpt is een methode (protocol) te bedenken waarbij u minimaal tweemaal per week alles schoonmaakt en de dagelijkse controle zoals temperatuur (45°C aanmaken, 40°C drinken en de juiste verhouding melkpoeder!) op een vast tijdstip op bijvoorbeeld een whiteboard van AR vastlegt en naleeft.

Spenen

Het mooiste is om de melkgift langzaam af te bouwen zodat de dieren eerder geneigd zijn water te gaan drinken en voer op te nemen. Dit is afhankelijk van uw opfokmethode te realiseren door het bemoeilijken van de melkopname door langere/ dunnere slangen of de emmermethode of de concentratie melkpoeder aan te passen. Onze ervaring is dat het aanbieden van Opfok Start (zowel bio als gangbaar verkrijgbaar) vaak al na 10 dagen wordt opgenomen door de lammeren. Als de lammeren meer dan 13 kg wegen en 250 gram brok per dag vreten is het verantwoord de dieren te spenen. Zorg dat ze dan ook het waterdrinken goed gewend zijn.

Registratie

Als u registreert welke dieren uitvallen of ziek worden is het eenvoudiger om oorzaken en verbeterpunten te vinden. U schrijft dan de leeftijd en vermoedelijke oorzaak op zodat u later met uw specialist en dierenarts oorzaak en verbeterpunten voor de opfok kunt bespreken.

Omgeving

Kleine groepen geeft meer overzicht. Belangrijk is dat de lammeren droog liggen, de omgevingstemperatuur is minder van belang. Wel zorgt een lagere temperatuur voor meer melkpoederverbruik door lagere groei. Ook is de luchtvochtigheid dan eerder kritiek. Tocht moet altijd voorkomen worden. De tochtwaarde is het temperatuurverschil maal de luchtsnelheid en moet zo laag mogelijk blijven. De luchtvochtigheid kunt u beïnvloeden met ventilatie, een luchtdroger en vaak uitmesten.

Hoe u de dieren ook opfokt, het kost veel tijd en aandacht tijdens een periode dat het bij de melkgeiten ook druk is. Er is altijd wel wat te verbeteren en dat maakt het des te belangrijker dit samen met uw geitenspecialist en/of dierenarts te bespreken zodat u de belangrijkste zaken eerst aanpakt en dan perfectioneert.

AR ondersteunt u daarbij en helpt u uw resultaat op technisch en financieel gebied te verbeteren zodat u uw werk met plezier blijft doen.