Menu

Geitenopfok: het belang van ontwikkeling penspapillen

31-3-2017
Geitenopfok: het belang van ontwikkeling penspapillen

De opfok is een invloedrijke periode bij de ontwikkeling van penspapillen bij geiten. De grote van de penspapillen is erg bepalend voor de efficiëntie van een melkgeit. De penspapillen nemen vluchtige vetzuren op en zorgen zo voor de opname van de energie en eiwit die beschikbaar is in de pens. Hoe groter de penspapillen, hoe hoger de opnamecapaciteit van uw geiten waardoor zij efficiënter het voer opnemen.

De ontwikkeling van de penspapillen begint al aan het begin van de opfok. Hierbij is niet alleen voeding van belang, maar ook de hygiëne en het stressniveau van de geit. Let goed op de hygiëne bij de geboorte als tijdens de huisvesting om ziektes te voorkomen. Stressbeperking is ook een belangrijk aandachtspunt. Stress zorgt er namelijk voor dat de voeropname onder druk komt te staan waardoor de kans op ziekte toeneemt. Dit kan dan weer van invloed zijn op de ontwikkeling van de penspapillen.

Ruw- en krachtvoer
Het is belangrijk om tijdens de opfok zo vroeg mogelijk de opname te stimuleren van kracht- en ruwvoeropname. De opname van ruwvoer zorgt voornamelijk voor de ontwikkeling van de pens en stimuleert de ontwikkeling van de spieren in de penswand. Krachtvoer stimuleert juist weer de groei van de penspapillen. Door na de tweede week te beginnen met de structuurmuesli stimuleert u vroeg de opname van krachtvoer. Door de toegevoegde luzerne stimuleert ook de penswand. Dit helpt om de voeropname te verhogen tijdens het spenen. Tijdens deze stressvolle periode heeft dit een positieve invloed op het lam.

Meer weten?
Heeft u vragen of wilt u meer weten over de beste aanpak voor de ontwikkeling van de penspapillen van uw lammeren? Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten geiten.