Varkenshouder Klaas Mijnheer over verwerkt dierlijk eiwit

In juli werd de eerste vracht varkensvoeders met verwerkt dierlijk eiwit afgeleverd bij Maatschap Mijnheer- Post in Rouveen. Klaas Mijnheer vertelt over zijn eerste ervaringen.

Maatschap Mijnheer-Post neemt deel aan Varken op z’n Best, het innovatieve ketenconcept van Van Loon Group dat circulariteit hoog in het vaandel heeft staan. En daar past verwerkt dierlijk eiwit perfect bij. Op het moment van schrijven heeft de maatschap ruim anderhalve maand ervaring met de toepassing van dierlijk eiwit. De praktijkresultaten bij Mijnheer-Post sluiten aan bij de resultaten uit eerder onderzoek door Schothorst Feed Research.

Varkenshouders Pieter Post (links op de foto) en Klaas Mijnheer.

Minder diarree

Klaas Mijnheer vertelt: “De eerste ervaringen zijn zeer positief. We werken met een controlegroep die het normale voer krijgt en een proefgroep die het voer met verwerkt dierlijk eiwit krijgt. We zien duidelijke verschillen tussen de groepen. De algemene indruk van de proefgroep is een stuk beter: de varkens kleuren beter, de overgang rond het spenen gaat makkelijker, er is minder aantasting aan de oren en, heel belangrijk, de dieren hebben veel minder last van diarree. Zowel de vleesvarkens, de zeugen als de biggen ogen vitaler met het gebruik van dierlijk eiwit.”

Vitale biggen

“We hebben als bedrijf al een hoge gezondheidsstatus met een lage streptokokkendruk”, vervolgt Mijnheer. “Maar deze druk leek nog lager te zijn bij het gebruik van verwerkt dierlijk eiwit. Vooral bij de jongste biggen en rond het spenen zien we minder problemen. Ze zijn mooi vitaal, hebben minder diarree en minder coliproblemen. Wel is het een eerste indruk, we hebben het natuurlijk nog maar kort gevoerd, maar mijn verwachtingen zijn zeker positief.”

AR levert eerste varkensvoer met verwerkt dierlijk eiwit