Melkveehouders Rondeel over de Celgetal Vitaal Korrel

Benno, Hetty en Coen Rondeel hebben een melkveebedrijf met 80 koeien in Hengelo. Na hun deelname aan de proef met de Celgetal Vitaal Korrel is het celgetal gedaald van 400 naar gemiddeld 209.

Benno vertelt: “Wij hebben meegedaan met de proef omdat het celgetal gemiddeld 400 was. Er moest met spoed iets gebeuren. Samen met de dierenarts hebben we een plan gemaakt om het celgetal te verlagen. Maar de conclusie was dat we eigenlijk alles al goed deden. Een reden voor het hoge celgetal was de hoge leeftijd van de koeien. In verband met de fosfaatrechten hebben we jonge koeien verkocht en veel oude gehouden.”

Proef Celgetal Vitaal Korrel

Om het celgetal te verlagen besloot de familie mee te doen aan de proef met de Celgetal Vitaal Korrel van AR. De koeien krijgen 100 gram Celgetal Vitaal Korrel per koe per dag. Benno: “We voeren het via de mengwagen. Eerst laden we het rantsoen in de mengwagen, daarna doen we de Celgetal Vitaal Korrel erbovenop. Hierna wordt het goed gemengd.”

Daling gemiddeld celgetal

“We hebben zeker effect gezien. We zien een veel constanter celgetal. Het celgetal is gedaald van gemiddeld 400 vorig jaar zomer naar gemiddeld 209 in de maand mei van dit jaar. Aan de koeien zelf merken we geen verschil, maar de cijfers op de robot laten zien dat het celgetal aan het dalen is. We denken dat dit zal leiden tot een stijging van de
melkproductie. Ook verwachten we dat de koeien die uit de droogstand komen een nog lager celgetal hebben.”

Belang hygiëne

Benno: “We merkten dat hygiëne erg belangrijk is, zeker met het droogzetten van de koeien! De spenen moeten goed ontsmet worden. Het is ook raadzaam om bij elk tankmonster een monster van het celgetal te laten nemen. Het kost bijna niks, maar biedt veel inzicht. Het celgetal kan enorm schommelen, de ene dag kan het 266 zijn en de volgende leverantie kan het 177 zijn. Door elke keer een monster te nemen krijg je een veel beter beeld van het celgetal op het bedrijf.”