Gewasbeschermingsmiddelen bestrijding bladvlekziekte mais
Ruwvoerteelt
Meststoffen

BlueN als groene aanvulling op stikstofbemesting

BlueN biedt telers een milieuvriendelijke aanvulling op hun stikstofbemesting. Dit middel stelt de plant in staat om zelf stikstof uit de lucht te binden. Het kan zowel boven op de bestaande bemesting worden gebruikt als een deel van deze bemesting vervangen.

BlueN telt niet mee in de stikstofruimte binnen je bouwplan. Met het oog op de nieuwe wetgeving wordt dit een steeds belangrijker voordeel. Vergeleken met kunstmest is het bovendien concurrerend geprijsd. Het middel mag ook in de biologische landbouw gebruikt worden.

Het gebruik van BlueN heeft al veel positieve resultaten opgeleverd. Bekijk hier de proefresultaten van Wageningen UR, 2022.

Extra stikstof voor je teelt

Het grote voordeel van BlueN is dat er extra stikstof voor de gewassen beschikbaar komt, die zij zonder dit middel niet zouden kunnen benutten. De bacterie in BlueN stelt de plant in staat om op natuurlijke wijze stikstof uit de lucht te binden. Dit gaat via hetzelfde proces als bij vlinderbloemigen, die dit via de Rhizobium-bacterie doen. De bacterie in BlueN komt via de huidmondjes van de bladeren de plant binnen en ‘koloniseert’ vervolgens het gehele bovengrondse gedeelte van de plant.

Hoeveel stikstof levert BlueN?

Gemiddeld levert een gewasbespuiting met BlueN zo’n 30 kg stikstof per hectare op. Overige bemesting en teeltduur spelen een rol in de geleverde hoeveelheid. Hoe krapper de traditionele bemesting, des te meer stikstof BlueN kan leveren. Ook geldt: hoe langer de teeltduur, hoe meer stikstof BlueN kan leveren. Voor langere teelten zoals suikerbieten en aardappelen kan de geleverde hoeveelheid stikstof daarom soms hoger dan 30 kg liggen. Dit komt doordat BlueN op een andere manier stikstof levert dan bijvoorbeeld kunstmest. 

Constantere stikstoflevering

Stel, je strooit 150 kg KAS en er valt voldoende regen. Dan wordt er in één keer zo’n 40 kg stikstof aan je gewas geleverd. Bij toepassing van BlueN kan het gewas ongeveer 2-3 kg stikstof per week vastleggen. Dit gaat de gehele teelt geleidelijk door, waardoor BlueN bij een langere teelt dus meer stikstof kan leveren. Gedurende een groeiseizoen zijn er altijd momenten dat het aan de droge kant is. Op die momenten is de stikstofleverantie via de wortels niet optimaal. BlueN blijft dan wel gewoon stikstof doorleveren. Je gewassen worden hierdoor gedurende het groeiseizoen beter van stikstof voorzien. Ook kan het bijdragen aan een uniformer perceel.

Tips voor toepassing

Het toepassingsmoment van BlueN is bepalend voor de werking van het middel. Neem daarom onderstaande adviezen in acht voor een optimaal resultaat:

  • Pas BlueN toe op een actief groeiend gewas, omdat de huidmondjes dan openstaan. De bacteriën moeten namelijk via de huidmondjes naar binnen. Een actief groeiend gewas stoot bovendien methanol uit via de huidmondjes. Dit lokt de bacteriën.
  • Pas BlueN toe in een periode met groeizame omstandigheden, dus bij milde temperaturen (overdag tussen de 15 en 25°C en 's nachts minimaal 5°C), voldoende bodemvocht en een luchtvochtigheid van minimaal 60%.
  • Pas het zeker niet toe na een nachtvorst en wanneer er nachtvorst verwacht wordt.
  • De ochtend is de beste periode van de dag om BlueN toe te passen. Op een heel groeizame dag is een toepassing in de middag ook mogelijk. Pas het middel niet in de avond toe.

Meer weten of bestellen?

Heb je vragen of wil je meer informatie ontvangen over BlueN? Laat dan je gegevens achter via het contactformulier of neem contact op met een van onze specialisten. Een bestelling plaatsen kan gemakkelijk via Mijn AR of geef je bestelling door aan onze klantenservice via 0317-499510.

Meer informatie?

Lees in onze privacyverklaring hoe we omgaan met je gegevens.

Onze specialisten ruwvoerteelt

Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en perceelbezoek nemen onze specialisten de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen die bij jou tot een praktische goede teelt leiden. 

Willine van Deuveren-Brouwer
Voorlichter akkerbouw en ruwvoerteelt
Foto Willine  van Deuveren-Brouwer
Foto Willine  van Deuveren-Brouwer
Contact met
Willine van Deuveren-Brouwer
Voorlichter akkerbouw en ruwvoerteelt
Bert Straten
Commercieel technisch voorlichter akkerbouw
Foto Bert Straten
Foto Bert Straten
Contact met
Bert Straten
Commercieel technisch voorlichter akkerbouw
Leo Heijdra
Productmanager ruwvoerteelt
Foto Leo Heijdra
Foto Leo Heijdra
Contact met
Leo Heijdra
Productmanager ruwvoerteelt
Raymond Heuvels
Commercieel technisch voorlichter akkerbouw
Foto Raymond Heuvels
Foto Raymond Heuvels
Contact met
Raymond Heuvels
Commercieel technisch voorlichter akkerbouw
Onze specialisten
Leo