Voorjaarsbemesting klein- en steenfruit

In deze periode ligt de nadruk op het strooien van stikstof en eventueel kali. Qua meststoffen zijn er meerdere mogelijkheden om invulling aan het stikstof strooien te geven.

Het solo strooien van kalimeststoffen kan je teruglezen in nieuwsbrief nr. 1.

Er zijn veel meststoffen op de markt die stikstof en kali combineren en er zijn meststoffen die stikstof, fosfaat, kali en soms magnesium combineren. Sommige van deze meststoffen zijn meer een combinatie van KAS en zwavelzure kali, zoals AR Lentemix (14-0-24), maar er zijn ook meer gecompliceerde samengestelde meststoffen die langzaam vrij komen, zoals een ICL Agromaster 27-0-7, met magnesium, zwavel en sporenelementen. Ook het strooien van een deels organische meststof, zoals DCM Mix 5 of een gehele organische meststof, zoals kippenmestkorrels is een optie. Doordat dergelijke meststoffen dierlijke elementen bevatten, komen deze vaak meer gecontroleerd vrij en zorgen gedurende een wat langere periode (enkele weken) voor een beschikbaarheid van stikstof en kali. DCM Mix 5 is er in een variant met en zonder fosfaat. Eentje met fosfaat als 10-4-8 en ook eentje zonder fosfaat.

Voor het solo toepassen van stikstof is er een groot scala aan meststoffen beschikbaar. Praktisch toepasbare echte stikstof meststoffen zijn Kalkammonsalpeter (KAS) en Exacote (Entec).

Er zijn ook een groot aantal samengestelde meststoffen beschikbaar, vaak in de vorm van stikstof en fosfaat, zoals 23-23-0 of 26-14-0.

Het meest praktische advies is in veel gevallen te kiezen voor het gebruik van KAS. Meestal is deze gemiddeld met 4-6 weken na het strooien goed beschikbaar voor de plant, zeker als het de benodigde 50–100 mm neerslag krijgt. Een nadeeltje van KAS is dat de stikstof voor een groot deel met een piek vrij komt. Vooral voor rode bessen is de gedachte dat het gematigd vrij komen van stikstof een bijdrage kan leveren aan een betere zetting. Twee geschikte gecoate en meer gelijkmatig vrijkomende stikstofmeststoffen, zijn Exacote en Entec. Afhankelijk van de omstandigheden, maar gemiddeld geven deze meststoffen in circa 10 weken hun stikstof af. Ook een Mix 5 en kippenmestkorrel komen gematigd gedurende een langere periode vrij.

Gebruik zowel van KAS als van Exacote (Entec) 150 tot 200 kg per hectare, middels de voorjaarstoepassing bij voorkeur volvelds toegepast, zodat ook de grasbanen stikstof krijgen.

Gebruik van Mix 5 een hogere dosering van circa 400 kg per hectare.

Het kan raadzaam zijn om een combinatie te maken en nu 150 kg KAS te strooien en richting einde bloei 200 à 300 kg DCM Mix 5. Pas KAS volvelds toe en strooi DCM op de strook. Dan is er ook ruim na de bloei voldoende stikstof en kali beschikbaar.

De AR Lentemix is zoals aangegeven een combinatie van stikstof en kali 14-0-24, waarvan een richtlijn is om 300-400 kg per hectare te strooien.