Insecten

Op dit moment is de luizendruk hoog en zien we in veel soorten veel luizen. Dit komt door de windrichting die veel luizen aanvoert.

Luizen

Ook in pas geplante teelt en zaailingen worden luizen gevonden. Bespuitingen die zijn uitgevoerd vallen vaak tegen. Er zijn voorbeelden in laanbomen waar met Teppeki geen resultaat is behaald. De reden hiervoor is de hoeveelheid water waarmee wordt gespoten. Om luizen op dit moment goed te kunnen bestrijden moet er met meer water worden gespoten en moet het gewas goed worden bevochtigd. Ook is het belangrijk dat het middel langzaam opdroogt. De voorkeur gaat uit om later op de avond of vroeg in de ochtend te spuiten. Ook is het belangrijk om een opnameverbeteraar aan de spuitmix toe te voegen, zoals AminoBoost of Fulvinezuur. Er worden op dit moment goede resultaten behaald met een bespuiting met Gazelle of de combinatie van Teppeki met Raptol.

In beuk is de luizendruk ook hoger dan vorig jaar. Wat we zien is dat de bladeren van de beuk stugger beginnen te worden en de middelen slecht worden opgenomen. Gezien de schrale weersomstandigheden is het advies om op dit moment maar niet te spuiten en te wachten tot het weer beter wordt en het gewas meer actief is. Er beginnen zich wel natuurlijke vijanden te ontwikkelen in het gewas, die een bijdrage zullen leveren aan de luizenbestrijding.

Taxuskever

De eerste taxuskevers zien we als volwassen kevers tevoorschijn komen. Vorige week waren er nog volop poppen te zien. Daar waar de taxuskever speelt, is het belangrijk om goed te monitoren of de kevers al te vinden zijn. Monitoren kan eenvoudig door een plant in het gewas te leggen en er elke dag onder te kijken. Worden de eerste kevers gezien, dan kan er ‘s avonds laat worden gespoten met 230 gram Gazelle + 0,3 liter Decis Protech/ha. Het kan voorkomen dat er nog kevers op de grond liggen die niet dood lijken te gaan. Kies dan voor een bespuiting met 2 liter Raptol/100 liter water om deze kevers via contactwerking te doden. Na een bespuiting met Gazelle is het raadzaam om binnen 10 dagen een bespuiting uit te voeren met 1,5 liter Lalguard 52 OD/ha. Dit is de vloeibare vorm van BIO 1020 en werkt door contactwerking op de kever. Dit betekent dat er ook ’s avonds laat moet worden gespoten om de kevers te kunnen raken.