Op vrijdag 8 juni jongstleden vond op akkerbouw- & fruitteeltbedrijf De Kortenhof in Erichem een boerenveldmiddag plaats over de Nederlandse veldbonenteelt plaats. De middag was georganiseerd vanuit het project ‘Veldbonen keten praktijk innovatie project’ dat een grote stimulans wil geven aan de Nederlandse eiwitteelt.
Tijdens de goedbezochte boerenveldmiddag waren de provincies Overijssel en Gelderland, regio Rivierenland, akkerbouwers, veetelers, brancheorganisaties en feed- en foodverwerkers van plantaardige eiwitten aanwezig. De vijf partijen uit de keten demonstreerden hoe zij samen aan de opmars van de Nederlandse veldboon werken. De veldboon is binnen food en feed een relatief nieuw plantaardig eiwit en kan op diverse manieren toegepast worden. Een van de speerpunten binnen het project is om consumenten, foodverwerkers en veehouders vertrouwd te maken met de Nederlandse veldboon. De aanwezigen op de boerenveldmiddag werden na een uitgebreide toelichting op de projectactiviteiten door Jolijn Zwart-van Kessel, projectleider en katalysator van vernieuwingen, meegenomen naar het veld met winterveldbonen en de proefvelden met zomerveldbonen. Hier kregen zij uitleg over de teeltwijzen, de verschillen tussen de rassen, de verschillen tussen zomer- en winterveldbonen, de verschillen tussen droge en natte oogst, de duurzaamheid van het gewas en de positieve effecten op de bodem.
Vertegenwoordigers provincies ook aanwezig
Hanna van Vonderen, die sprak namens gedeputeerde Hester Maij van de provincie Overijssel, vertelde dat de provincie Overijssel dit project steunt omdat zij het belang en ook meteen de voordelen zien van het experimenteren met veldboontoepassingen in de keten. Omdat voor veldbonen nog niet een aangesloten keten is ingericht is het de uitdaging om samen te zoeken naar oplossingen. Gedeputeerde Michiel Scheffer van de provincie Gelderland gaf aan dat hij hoopt dat deze samenwerking tussen de provincies leidt tot nieuwe vergelijkbare projecten. Een van de aanwezigen merkte op dat het van belang is om de huidige projecten tot een goed eindresultaat te brengen. Meer projecten leidt immers niet altijd tot meer effect! Een goed eindresultaat in de huidige projecten moet zorgen voor de opschaling van het areaal veldbonen én uitbreiding van de markt voor plantaardige eiwitten.
Eerste conclusies
Ook werden de eerste conclusies gedeeld. Zo is bij de producttoepassing gebleken dat er verschil is in smaak tussen de rassen. Ook de eiwitopbrengst verschilt per gewas. Dit blijkt uit de gegevens die Ruud Timmer namens Wageningen UR inbrengt in het project. De combinatie van smaak en eiwitopbrengst geeft inzicht in welke rassen er in de toekomst het best ingezet kunnen worden en zich lenen voor verdere veredeling. De aanwezige zaadveredelaars hebben aangegeven dat zij deze informatie met interesse tegemoet zien en graag in de toekomst willen meedenken, dit in tegenstelling tot enkele jaren geleden toen zij geen interesse hadden in veldbonen. Tijdens de boerenveldmiddag konden de aanwezigen ook de eerste vegaburger en vegaballetjes op basis van veldbonen proeven. Deze vleesvervangers lijken op kip. De reacties van de aanwezigen waren positief en de verwachting is dat ook consumenten deze producten zullen gaan omarmen.
Onrendabel gewas
De aanwezigen waren het er over eens dat de telers er geen oren naar hebben zolang het een onrendabel gewas is en we niet goed weten hoe we de teelt rendabeler kunnen maken. Michiel Scheffer (gedeputeerde provincie Gelderland) en Hanna van Vonderen (beleidsmedewerker provincie Overijssel) werden door de aanwezigen uitgedaagd om de teelten verder te ondersteunen om zo snel innovatiestappen te kunnen maken en de teelt daarna over heel Nederland uit te rollen. “We moeten wel genoeg areaal veldbonen hebben om te voorzien in de groeiende vraag naar plantaardige smakelijke food-producten en nieuw toepasbare feedproducten”, aldus projectleider Jolijn Zwart-van Kessel.
Organiserende partners Boerenveldmiddag
De betrokken partners in het project zijn: akkerbouw- & fruitteeltbedrijf De Kortenhof (Hans van Kessel), AgruniekRijnvallei (Henny Vermeulen), Frank Food Products (Carrie Lucassen), Bobeldijk Food Group(Remko Vogelenzang) en bakkerij Fuite (Klaas Fuite). Zij worden ondersteund door Ruud Timmer van Wageningen University & Research en projectleider Jolijn Zwart-van Kessel (ZwartvanKessel Advies, Katalysator van Vernieuwingen). Samen ontwikkelen ze nieuwe food- en feedtoepassingen voor de veldboon en proberen ze het areaal veldbonen in gelijke tred te laten ontwikkelen met de vraag. Het project krijgt ondersteuning vanuit de provincie Overijssel en komt tegemoet aan de nationale ambitie om de teelt van eiwitgewassen (eiwittransitie) te stimuleren.
Provincie Overijssel
In 2017 heeft de provincie Overijssel akkoord gegeven op dit innovatieve project in de eiwit