De Nederlandse eiwitteelt krijgt via het project ‘Veldbonen keten praktijk innovatie project’ een grote stimulans. In het project werken vijf partijen uit de keten samen aan de opmars van de Nederlandse veldboon. Samen ontwikkelen ze nieuwe food- en feedtoepassingen voor de veldboon en proberen ze het areaal veldbonen in gelijke tred te laten ontwikkelen met de vraag. Het project organiseert speciaal voor akkerbouwers, veetelers en feed- en foodverwerkers van plantaardige eiwitten een boerenveldmiddag op vrijdag 8 juni 2018 van 13.00-16.00 uur op akkerbouw- & fruittteeltbedrijf De Kortenhof in Erichem. Het project krijgt ondersteuning vanuit de provincie Overijssel en komt tegemoet aan de nationale ambitie om de teelt van eiwitgewassen te stimuleren.
De veldboon is binnen food en feed een relatief nieuw plantaardig eiwit en kan op diverse manieren toegepast worden. Een van de speerpunten binnen het project is om consumenten, foodverwerkers en veehouders vertrouwd te maken met de Nederlandse veldboon. Binnen het project is reeds ervaring opgedaan met de verwerking en toepassing van de veldboon. Zo zijn er bijvoorbeeld al eerste resultaten geboekt met de verwerking van veldbonen tot een vegaburger en vega balletjes welke te proeven zijn tijdens de boerenveldmiddag.
Praktisch kennismaken met veldbonen
“Tijdens de boerenveldmiddag laten we akkerbouwers, veetelers en plantaardige eiwitverwerkers praktisch kennismaken met verschillende soorten veldbonen en toepassingen proeven”, aldus projectleider Jolijn Zwart-van Kessel van ZwartvanKessel Advies, Katalysator van Vernieuwing. “In ons project is het goed dat verwerkers en telers elkaar spreken en elkaars productie-eisen leren begrijpen door in elkaars keuken te kijken. Dit bieden we anderen ook tijdens de boerenveldmiddag.” Tijdens de boerenveldmiddag zijn VVD Tweede Kamerlid Helma Lodders en gedeputeerde van provincie Gelderland Michiel Scheffer aanwezig. Zij zullen onder andere de vegaburger en vega balletjes gemaakt van veldbonen proeven en beoordelen.
Wetenschappelijke ondersteuning project
Het project wordt met wetenschappelijke raad en daad bijgestaan door Ruud Timmer, onderzoeker bij Wageningen UR die onderzocht heeft in hoeverre winter- en zomerveldbonen een verschil geven in opbrengst. De resultaten zijn tevens gecombineerd met smaakproeven van Bobeldijk Food Group als verwerker. Het project wordt ook gesteund door The Protein Cluster, bijvoorbeeld door provincies te enthousiasmeren om teeltondersteuning te bieden. “Zolang het een onrendabel gewas is en we niet goed weten hoe we de teelt rendabeler kunnen maken, hebben telers er nog geen oren naar. Dat moet veranderen willen we genoeg areaal hebben om te voorzien in de groeiende vraag naar plantaardige smakelijke food-producten, aldus projectleider Jolijn Zwart-van Kessel.
Betrokken partijen aanwezig tijdens Boerenveldmiddag
Tijdens de boerenveldmiddag zijn de betrokken partijen ( akkerbouw- & fruitteeltbedrijf De Kortenhof, AgruniekRijnvallei, Frank Food Products, Bobeldijk Food Group en bakkerij Fuite) aanwezig.
Aanmelden
Via deze link graag aanmelden.
Provincie Overijssel
In 2017 heeft de provincie Overijssel akkoord gegeven op dit innovatieve project in de eiwittransitie. Het project krijgt hierbij financiële ondersteuning in het kader van de Innovatie agro & food-regeling.