Rundvee
Gezondheid
29 juni 2023

Toxines binden met Magnetox

Er zijn veel factoren van invloed op de gezondheid van herkauwers. Toxines, waaronder endotoxines en mycotoxines zijn hier een voorbeeld van. Ze zijn niet met het blote oog te zien, maar kunnen wel grote gevolgen hebben voor de weerstand van het dier.

Gevolgen hoge toxinedruk

Een hoge toxinedruk kan bijvoorbeeld leiden tot een verhoogd celgetal en kreupelheid.  Andere problemen die gerelateerd kunnen zijn aan toxines:

 • Verminderde voeropname
 • Verminderde melkproductie
 • Verstoorde pensfunctie
 • Verstoorde immuunreactie
 • Meer ontstekingsreacties
 • Leverschade
 • Fertiliteitsproblemen
 • Verminderde uiergezondheid

Soorten toxines

 • Endotoxines zijn gifstoffen die vrijkomen wanneer een bacterie afsterft of zich vermenigvuldigt.  De meeste endotoxines worden pas gevormd in het lichaam. De pens is hiervoor de grootste bron, omdat zich daarin veel bacteriën bevinden. Endotoxines kunnen het lichaam binnendringen wanneer de doorlaatbaarheid van de darm te hoog wordt. Factoren zoals stress (bijvoorbeeld door hitte of rantsoenwisselingen), pathogenen en mycotoxines kunnen ertoe leiden dat de darmwand beschadigd raakt. Hierdoor kunnen endotoxines makkelijker het lichaam binnendringen. De toxines binden zich aan bacterieresten en waterdeeltjes. Hierdoor kunnen ze zich gemakkelijk door het lichaam verspreiden en een reactie van het immuunsysteem opwekken.
 • Mycotoxines zijn stofwisselingsproducten die door schimmels in granen op het veld worden geproduceerd. Door teeltstress neemt de besmettingsdruk van schimmels en daarmee ook het aandeel mycotoxines toe. Ook tijdens de opslag van grondstoffen onder warme en vochtige omstandigheden kunnen mycotoxines zich ontwikkelen. Over het algemeen zijn herkauwers minder gevoelig voor mycotoxines door de microflora in hun pens. Wanneer de flora uit balans is kunnen ze echter wel via het voer het maagdarmstelsel binnendringen.

Toxines binden en afvoeren

Magnetox is een toevoeging op het voer die toxines kan binden (zowel endotoxines als mycotoxines). Hierdoor kan het dier deze schadelijke gifstoffen uitscheiden. Magnetox draagt bij aan het verbeteren van de dierprestaties door de voeropname te stimuleren en door de schadelijke toxines in het verteringsstelsel weg te vangen.

Gebruiksadvies

De dosering van Magnetox is als volgt:

 • Melkvee: 25-50 gram/dier per dag
 • Geiten: 5-15 gram/dier per dag

Het product kan als toevoeging op een samenstelling worden besteld of ingerekend worden in een eigen samenstelling. Het product is zowel regulier (code: 21056K25) als biologisch (code: 22078K25) in te zetten.

Meer weten over Magnetox? 

Neem dan contact op met je specialist of stel je vragen aan onze klantenservice via klantenservice@argroep.nl of 0317-499510. 

Onze specialisten melkvee

Onze specialisten staan voor je klaar en komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen.

Jeroen van Veldhuizen
Productmanager rundvee
Foto Jeroen van Veldhuizen
Foto Jeroen van Veldhuizen
Contact met
Jeroen van Veldhuizen
Productmanager rundvee
Koert Kuizenga
Verkoopleider geiten
Foto Koert Kuizenga
Foto Koert Kuizenga
Contact met
Koert Kuizenga
Verkoopleider geiten
Fleur Kroone
Specialist geiten
Foto Fleur Kroone
Foto Fleur Kroone
Contact met
Fleur Kroone
Specialist geiten
Coen van Sterkenburg
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Foto Coen van Sterkenburg
Foto Coen van Sterkenburg
Contact met
Coen van Sterkenburg
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Onze specialisten
Fleur