AR Kalver TMR AgruniekRijnvallei
Jongvee
Voeding
1 juni 2022

Negatieve energiebalans bij kalveren? Speendip!

Niet alleen bij melkkoeien kan er een negatieve energiebalans ontstaan. Ook kalveren ontkomen hier niet aan. Bij een speendip gaat het om een vertraagde groei (of zelfs een terugval in gewicht) rond het moment van spenen.

Een speendip ontstaat doordat het kalf tijdens het afbouwen van het melkschema onvoldoende energie kan halen uit het vaste ruw- en krachtvoer. Ondertussen doet het kalf hard zijn best om te groeien. Als het kalf hiervoor onvoldoende energie beschikbaar heeft, zal het minder hard of zelfs niet meer groeien. De vraag naar energie om te groeien is groter dan de opname van het kalf. Zo ontstaat er een negatieve energiebalans. 

Hoe voorkom je dit? 

Om de kalveren tijdens het afbouwen van het melkschema van voldoende energie te voorzien moet het kalf in staat zijn om deze energie uit het vaste voer te halen. Er moeten voldoende vluchtige vetzuren uit de pens opgenomen kunnen worden. Deze vluchtige vetzuren zijn namelijk een directe energiebron voor het kalf en ontstaan in de pens wanneer het kalf krachtvoer opneemt.

Een hoge kracht- en ruwvoeropname realiseer je door: 

  • het aanbieden van vers drinkwater vanaf dag 0
  • het onbeperkt aanbieden van ruwvoer vanaf dag 3
  • en het aanbieden van extra smakelijk krachtvoer dat
    rustig verteert, ook vanaf dag 3.

Let op: ook bij kalveren ligt pensverzuring op de loer. AR heeft een concept ontwikkeld om gemakkelijk in de behoeftes van het kalf te kunnen voorzien.

Hoge voeropname met AR Kalver TMR

AR Kalver TMR is een compleet mengsel dat een hoge voeropname bij de jongste kalveren stimuleert, werkgemak geeft en bijdraagt aan gezonde kalveren en een hoge jeugdgroei. AR Kalver TMR is een compleet voer voor kalveren dat volgens de Zuiver Voer-standaard van AR wordt geproduceerd en VLOG-waardig is. Alle grondstoffen worden afzonderlijk bewerkt. Hierdoor worden ze rustig en volledig verteerd.

Toepassing

Het mengsel kan van 0 tot en met 6 maanden leeftijd onbeperkt verstrekt worden. Het product heeft een constante samenstelling en zorgt voor een gezonde vertering,
glans op de kalveren en een hoge groei. AR Kalver TMR wordt geleverd in een BigBox (karton) met deksel op een pallet en weegt 450 kg. Doordat het mengsel een compleet voer is hoeven er geen andere producten los bij worden gevoerd.

Ervaar het zelf

Ervaar zelf het werkgemak en het werkplezier van goed ontwikkelde kalveren die zonder speendip doorgroeien. De jongveespecialisten van AR komen graag langs voor een bedrijfsspecifiek advies en voerschema. Ook voor het instellen van drinkautomaten en het meedenken over huisvesting kun je bij hen terecht.

Onze specialisten jongvee

Onze specialisten staan voor je klaar en komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen.

Dirk Italiaander
Verkoopleider herkauwers
Foto Dirk Italiaander
Foto Dirk Italiaander
Contact met
Dirk Italiaander
Verkoopleider herkauwers
Arjan Blom
Specialist rundvee
Foto Arjan Blom
Foto Arjan Blom
Contact met
Arjan Blom
Specialist rundvee
Korné van de Brake
Specialist rundvee
Foto Korné van de Brake
Foto Korné van de Brake
Contact met
Korné van de Brake
Specialist rundvee
Thomas van Mourik
Specialist rundvee
Foto Thomas van Mourik
Foto Thomas van Mourik
Contact met
Thomas van Mourik
Specialist rundvee
Onze specialisten
Dirk